În peste 20 de raioane nu sunt specialiști responsabili de domeniul sănătății publice, constată - într-un interviu cu Europa Liberă - Mihail Pîsla, conferențiar universitar la Școala de Sănătate publica a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”.
„În 26 de raioane, noi pur și simplu nu avem persoane cu împuterniciri legale” care ar fi putut influența deciziile autorităților locale privind protecția populației în fața pandemiei.
Your browser doesn’t support HTML5
Mai mult, Mihail Pîsla reamintește că principala structură care ar trebui să se ocupe de estimarea pericolelor reprezentate de pandemia de coronavius dar și de elaborarea unei strategii de combatere a pandemiei, Agenția Națională pentru Sănătate Publică este din septembrie 2020 fără un director.
Nicole Furtună, ultimul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a demisionat după scandalul provocat în septembrie anul trecut de declarația sa că „în toată lumea Covid-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.
În interviul cu Europa Liberă, specialistul în sănătate publică arată că de la reforma din 2009 -2010, care a înlocuit Serviciul de Supraveghere Sanitară Epidemiologică de Stat cu Agenția Națională de Sănătate, acest sector ar fost slăbit în opinia sa constant, mai ales prin economii și reduceri de personal. „Covidul a lovit R Moldova” într-un moment în care sistemul de sănătate publică era „extrem de anemic” din cauza „unei reforme nereușit”crede Mihail Pîsla de la Școala de Sănătate Publică a Universității de Medicină.