Covid-19: se extinde recomandarea de purtare a măștii de protecție

Imagine generică.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) de la Chișinău recomandă purtarea măștii de protecție nu numai în instituțiile medico-sanitare, dar și în transportul public, centre comerciale și în magazine, ca urmare a creșterii cazurilor de Covid-19 în ultimele săptămâni, în Republica Moldova.

La ședința de joi a CNESP, condusă de premierul Natalia Gavrilița nu s-a decis însă nici o măsură obligatorie de protecție.

Numai la Chișinău, aflat sub cod roșu de alertă epideomiologică, purtarea măștii de protecție este deja obligatorie în instituțiile medico-sanitare, de stat și private.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a mai recomandat ca „măsurile de profilaxie, pentru protecția și prevenirea transmiterii COVID-19”, care includ în primul rând vaccinarea anti-Covid, să se aplice în instituțiile „de menire socială, inclusiv a centrelor de plasament temporar pentru refugiați”, și în instituțiile de educație și în transportul public. Autoizolarea, în caz de infectare cu coronavirus, rămâne tot o recomandare, „pe proprie răspundere”.

De luni 25 iulie, în Republica Moldova a început vaccinarea anti Covid-19 cu a doua doză booster, ridicând astfel la patru numărul total de vaccinuri recomandate. Ministerul Sănătății de la Chișinău a precizat într-un comunicat dat publicității vinerea trecută că a emis un ordin în acest sens pe baza recomandărilor Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor.

Pot beneficia de a doua doză de rapel persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu comorbidități, femeile gravide și cele care alăptează, beneficiarii din instituțiile rezidențiale și centrele de plasament, angajații din domeniul educației, polițiștii și militari La cerere, se pot însă vaccina toate persoanele de peste 18 ani care nu fac parte din categoriile menționate în ordin. Pentru a doua doză booster se folosesc vaccinurile Pfizer și Moderna.

Potrivit datelor prezentate de ministerul Sănătății, în perioada 18 27 iulie, în Republica Moldova au fost înregistrate 5.793 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, o creștere cu 72,7% în comparație cu săptămâna trecută.