În vreme ce în România crește numărul persoanelor care mor din cauza infectării cu noul coronavirus, primul-ministru Florin Cîțu și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, par să gliseze spre noi contradicții.
Premierul român a declarant că urmează o autosesizare a Corpului de Control al Guvernului cu privire la respectarea legislației privind publicarea datelor legate de numărul de teste Covid făcute în fiecare județ. Ministrul sănătății a răspuns prompt: „aștept să văd pe cine am supărat și mai ales de ce”.
Vlad Voiculescu subliniază că nu ar exista un conflict între el și premier, după ce acesta din urmă a anunțat că a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății pentru a face verificări cu privire la existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie. Ministrul sănătății explică nervozitatea celor care au făcut presiuni asupra prim-ministrului prin faptul că a publicat informații despre pandemie defalcate pe județe. „Transparența deranjează”, a adăugat Vlad Voiculescu, precizând că premierul a procedat corect în urma interpelărilor pe care le-a primit pe acest subiect.
O serie de complicații tangente cu epidemia se ivesc zilnic. Astfel, de pildă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat pentru Europa FM că parchetul va deschide un dosar penal pentru omor în cazul pacienților cu Covid din secția de terapie intensiva a Spitalului Județean Sibiu.
Sesizarea procurorilor vine după ce ziarul local Turnul Sfatului a dezvăluit că pacienții suferind de coronavirus și internați la Spitalul Județean Sibiu sunt legați de paturi, sedați și intubați chiar și când nu este nevoie, doar pentru liniștea medicilor și asistentelor.
### Vezi și... ### Populația, politica și vaccinul - mit și realitateBucureștiul a intrat de astăzi în scenariul roșu, cu o rată a infectărilor mai mare de 3 la mie. Cu o rată de peste 7 la mie, în Timișoara a fost decretată carantina. Potrivit ministrului sănătății e posibil ca în perioada următoare să apară și alte restricții. Deocamdată se discută despre interdicția ieșirii din casă după 10 noaptea, cu o ora mai devreme decât până acum.
Zonele roșii de pe harta României par să aibă legătură cu urbanizarea și dezvoltarea...
Zonele roșii de pe harta României par să aibă legătură cu urbanizarea și dezvoltarea, cu toate că sunt și excepții. Întreaga regiune de est a României este verde, în vreme ce partea de vest e aproape în întregime galbenă. Timișoara, Cluj, Brașov, București și împrejurimile sunt deja zone roșii.
Premierul Cîțu a vorbit astăzi despre o regândire a vaccinării, în condițiile în care sunt orașe unde primele categorii vizate nu se înghesuie și sunt locuri libere. De exemplu, la Timișoara sunt 20.000 de locuri rămase neocupate și unde ar putea fi înscrise și persoane care nu se află în prima linie a vulnerabilității.
Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-Covid a precizat că în ultimele 24 de ore au fost administrate 45.184 de doze de vaccine. În România au fost vaccinate deja peste 1.100.000 de persoane, din care aproape 700.000 cu ambele doze.
Oficialii români și-au propus să vaccineze 100.000 de persoane pe zi, astfel încât până în luna septembrie 70% din populația țării să fie imunizată.