Îngrijorați de noul val, specialiștii din sănătate cer un control mai strict la frontieră

Unul din maratoanele de vaccinare de la Palatul Republicii. 20 iunie 2021

Autoritățile medicale moldovene au avertizat că pandemia de coronavirus este departe de a fi dispărut, ba chiar s-ar putea accelera în august-septembrie datorită noilor tulpini, Delta și Lambda. Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru, reunit astăzi în şedinţă, a reiterat că vaccinarea trebuie intensificată, aceasta fiind cea mai eficientă cale de prevenire a răspândirii noilor tulpini. S-a anunţat că imunizarea ar putea deveni obligatorie pentru unele categorii profesionale, activitatea cărora presupune contact direct cu cetățenii. Experții în sănătate publică sunt însă de părerea că doar accelerarea imunizării nu e suficientă pentru a preveni sau cel puţin atenua un posibil nou val de infectări şi că e nevoie şi de altă măsuri.

Your browser doesn’t support HTML5

Îngrijorați de noul val, specialiștii din sănătate cer un control mai strict la frontieră

Fără să fi obţinut deocamdată confirmări de la laboratoare externe unde au trimis spre verificare mai multe probe, autorităţile din sănătate afirmă cu certitudine că noile tulpini de coronavirus, foarte răspândite în alte state, nu doar că sunt prezente deja în R. Moldova, dar au ajuns la proporții importante, imposibil de neglijat. Acest mesaj l-a formulat în special secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Denis Cernelea.

„Rezultatele analizelor vor confirma cu siguranţă prezenţa mutaţiilor în R. Moldova, inclusiv din cazuri de import, ele sunt nu doar din Rusia, dar şi din Marea Britanie, Germania, Turcia, Bulgaria. Majoritatea persoanelor detectate care au venit de peste hotare sunt deja în carantină, ceea ce a permis localizarea focarelor.”

Denis Cernelea a atenţionat că o probabilă explozie de noi infectări este anticipată către finele verii, începutul toamnei. Toţi indicatorii pandemici sunt deja în creştere, dar rămâne moderată deocamdată, a precizat oficialul. În ultima săptămână numărul de noi infectări s-a majorat cu 22 la sută, iar cel al deceselor asociate cu Covid – cu 8 la sută. Multe din cazurile noi sunt „de import”. La fel, au crescut ușor ratele de contagiozitate şi de incidență care vorbesc despre cât de rapid se răspândește virusul, a precizat Cernelea.

### Vezi și... ### „Foarte greu, nu am lucrat niciodată așa”. Echipele mobile de vaccinare, în sate.

„Pe continentul european incidența pentru 14 zile este de 147 de cazuri la 100 de mii de populaţie. În R. Moldova este de doar 25. Este de şase ori mai mică, dar această rată încă destul de redusă în R. Moldova nu ar trebui cumva să ne dea linişte. Această pauză temporară ar trebui să o folosim la maxim pentru a ne vaccina.”

Premierul interimar Aureliu Ciocoi, care a convocat miercuri Consiliul consultativ de sănătate publică pe marginea situaţiei pandemice agravante de foarte posibila răspândire a noilor tulpini, a deplâns lentoarea campaniei de vaccinare, explicând că ea s-ar datora reticenței din partea cetățenilor. Doar 9 la sută din populație au fost imunizate complet de la începutul campaniei de vaccinare, pe 2 martie, iar peste 14 la sută au primit cel puțin o doză de vaccin.

### Vezi și... ### Ninel Revenco: „Avem foarte multe vaccinuri, doar rămâne lumea să meargă la imunizare”

În timp ce autoritățile insistă că accelerarea vaccinării ar fi cea mai eficientă cale de prevenire a unui foarte probabil nou val de contaminări, experţii din sănătate publică susţin că e nevoie deja şi de alte măsuri. Medicul Ala Nemerenco, consiliera prezidenţială pe probleme de sănătate, consideră că Comisia naţională extraordinară de sănătate publică ar trebui să impună mai multe măsuri de prevenţie, inclusiv un control mai riguros la frontieră şi trierea persoanelor care vin în ţară.

Ala Nemerenco

„Ei nu fac absolut nimic. La noi acum se intră în ţară ca la petrecere. Faptul că cer doar testul la intrare este puţin, mai ales că din unele zone, din ţări ca R. Moldova, există probabilitatea ca aceste teste să fie falsificate. Doar atât este insuficient. Trebuie să avem un grad de alertă foarte înalt. Trebuie să existe măsuri diferențiate pentru fiecare pasager care intră în ţară. Dacă cineva vine dintr-o ţară în care indicatorii sunt buni, nu este niciun cod roşu acolo, să intre fără probleme. Pe când din ţările în care situaţia este proastă trebuie să fim alertaţi şi să nu ne apucăm de cap deja în momentul când trenurile vor fi plecate, dar noi suntem maeștri la asta.”

O opinie similară o împărtăşeste şi experta în sănătate publică Ala Tocarciuc. Ea crede că măsuri de prevenţie mai stricte, în special la punctele de trecere a frontierei, trebuiau luate încă la mijlocul lunii iunie, când deja era clar că situaţia se agravează în alte state.

Ala Tocarciuc

„Trebuia să punem nişte teste rapide şi să încercăm să-i testăm pe toţi cei care intră în ţară. E vorba de 20-30 de mii de persoane pe zi. Tehnic este posibil să-i testă. Trebuie să-i urmărim pe cei care intră în ţară pe parcursul a două săptămâni şi să-i obligăm să stea în carantină măcar 10 zile şi să urmărim că ei cu adevărat respectă această carantină – aceasta ar fi o altă măsură care ar permite să oprim răspândirea virusului de la cei care l-au adus din afară. Noi avem în fiecare zi cazuri de import. Trebuie monitorizat dosarul epidemiologic al acestor persoane, cu cine au contactat şi izolarea lor. Dacă noi cumva o să reușim să reglementăm comportamentul acestor oameni şi să-i ţinem sub control, sub supraveghere epidemiologică, atunci am putea să diminuăm numărul de lanţuri de contacte şi am putea să diminuăm şi vârful valului.”