Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății examinează posibilitatea vaccinării obligatorii


Portalul Newsmaker.md a scris miercuri că la o ședință de guvern s-a discutat ideea ca vaccinarea anti-COVID, în prezent benevolă în Moldova, să devină obligatorie pentru anumite categorii de cetățeni.

Ministerul Sănătății examinează posibilitatea vaccinării obligatorii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

În ultima vreme, asemenea idei s-au vehiculat și în alte țări – Marea Britanie, de pildă, are de gând să facă obligatorie vaccinarea pentru personalul din căminele de bătrâni - dar în Moldova deocamdată nimeni nu a anunțat vreun asemenea plan.

Angajații din educație, asistență socială, comerț, servicii și instituții de stat, într-un cuvânt persoanele care interacționează cu publicul ar face parte din grupul vizat de responsabili de la Ministerul Sănătății când vine vorba despre o eventuală vaccinare obligatorie. Bunăoară, gradul de vaccinare redus al cadrelor didactice deja dă bătăi de cap responsabililor din domeniu. Ei caută măsuri pentru a impulsiona procesul de imunizare înaintea noului an școlar.

Soluția vaccinării obligatorii despre care s-a discutat miercuri la guvern și despre care a relatat portalul Newsmaker este la nivel de discuții, spune secretarul de stat de la Ministerul Sănătății Denis Cernelea. O asemenea decizie trebuie să fie precedată de adoptarea unui act normativ, fie hotărâre de guvern, fie o lege votată în parlament, ține să remarce funcționarul.

„Doar ca soluție s-a discutat. Sistemul medical, Ministerul Sănătății totdeauna este pentru obligativitatea vaccinării pentru a fi gradul de acoperire cât mai mare, dar aceasta este o decizie intersectorială, inclusiv a altor ministere, decizia nu aparține doar Ministrului [Sănătății]. Noi, în principiu, totdeauna am fost pentru obligativitatea vaccinării care este foarte argumentată”.

Ca și mulți din specialiștii din domeniu, experta în sănătate publică Rodica Rusu-Grama pledează pentru obligativitatea vaccinării în cazul unor categorii de angajați. Numai că, sugerează ea, trebuie ca cineva să-și asume decizia, să fie insistent și s-o pună în aplicare, adică un guvern plenipotențiar, nu unul în exercițiul funcțiunii.

Cu o rată de vaccinare redusă, ca în prezent, nu se va ajunge la imunizare colectivă, dimpotrivă se vor cheltui bani și energie, după care procesul inevitabil va fi luat de la capăt, deoarece virusul va rămâne în colectivitate, adaugă experta.

Trebuie să fie înțeles mesajul că suntem parte a unei societăți

Sănătatea publică primează în fața altor drepturi și libertăți, mai spune Rodica Rusu-Grama argumentând cu decizia recentă a Curții Europene pentru Drepturile Omului în cazul unei familii din Cehia care a refuzat să-și vaccineze copiii din convingere, nu din motive de boală, drept urmare ei nu au fost admiși la școală. „Dacă persoanele respective sunt atât de contra vaccinării, înseamnă că va trebui să-și schimbe locul de muncă, iar dacă vii la locul de muncă fii bun și asigură securitatea populației căreia tu îi prestezi servicii. Deci trebuie explicat fiecăruia pe înțelesul lui de ce este important ca pedagogul să fie vaccinat și aici fără comunicare nu poți să mergi mai departe. Doar prin decizii și bătutul în masă nu se va primi ceea ce se așteaptă. Trebuie să fie înțeles mesajul că suntem parte a unei societăți și suntem responsabili pentru sănătatea întregii societăți, nu numai de mofturile fiecăruia”.

Curtea Constituțională s-a pronunțat de două ori până acum la subiectul vaccinării obligatorii, în ambele cazuri a constatat că statul are prioritate când la mijloc este sănătatea publică.

XS
SM
MD
LG