Creșa de la USM va fi deschisă la primăvară

Blocul 1 al Universității de Stat din Moldova, unde au loc lucrări de reparație în vederea deschiderii unei creșe pentru angajații și studenții instituției.

Creșa pentru copiii angajaților și studenților Universității de Stat din Moldova (USM) va fi deschisă la primăvară, susține administrația instituției. Spațiul este amenajat în blocul 1 al universității și va avea două încăperi, una – pentru alăptare și alta – pentru copii de până la 3 ani.

„Inaugurarea creșei se preconizează pentru această primăvară, urmează să mai identificăm sponsori, acum se desfășoară lucrările de reparație. Vor fi două încăperi. În cea pentru copii mai mari, va fi angajată o bonă, capacitatea va fi de 7-10 persoane. În cea pentru bebeluși, cu capacitatea de 5-6 copii, se va permite doar accesul rudelor de gradul întâi, care vor avea grijă de micuți în lipsa părinților”, a spus Europei Libere prorectora USM, Otilia Dandara.

Creșa va fi deschisă cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) care, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a oferit expertiza tehnică și suport financiar de circa 450.000 lei.

Lucrările de reparație sunt în toi, iar administrația USM susține că la primăvară creșa va fi dată în exploatare.

„USM va fi prima instituție din R. Moldova care va testa serviciul de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0-3 ani la locul de muncă. Astfel, încercăm să ajutăm cuplurile și familiile tinere sa aibă numărul de copii pe care și-l doresc și să sporească reziliența demografică a țării”, spun reprezentanții UNFPA.

Inițial, administrația universității își propunea să lanseze serviciul în ianuarie 2023. Potrivit rectorului Igor Șarov, universitatea are 55 de studenți și 27 de profesori cu copii de până la 3 ani, iar spațiul va fi amenajat în funcție de numărul solicitărilor. În total, la USM învață peste 11.000 de studenți, aceasta fiind cea mai mare universitate din R. Moldova.

Solicitat de Europa Liberă, rectorul Universității Tehnice a Moldovei (a doua ca mărime și număr de studenți), Viorel Bostan, a spus că, deocamdată, instituția nu preconizează să deschidă creșe pentru copiii studenților și angajaților, pentru că nu a primit asemenea solicitări.

Acum 2 ani, Parlamentul a adoptat o lege care permite agenților economici să amenajeze spații de îngrijire a copiilor angajaților lor, în cadrul companiilor, în condițiile în care R. Moldova se confruntă cu un deficit major de creșe. Cheltuielile vor fi asigurate de angajatori.

Pentru a fi mai convingători, unii deputați și angajați ai Parlamentului au venit atunci la ședință cu copiii lor mici. Deputat PAS pe atunci și actualmente ministru al Educației, Dan Perciun, a spus atunci că doar 16% de copii de 1-2 ani merg la grădinițe sau creșă, fapt care duce la o rată mică de angajare a femeilor și pune în dificultate financiară părinții în primii ani de viață a copilului.

### Vezi și... ### Cum învață Moldova | Primii pași sunt cei mai grei. Cât de ușor e să (NU) dai copilul la creșă