Linkuri accesibilitate

Companiile din R. Moldova, încurajate să deschidă creșe pentru copiii angajaților


În anul 2021, doar 15% din copii cu vârsta de până la 3 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune ca, până în anul 2026, acest număr să treacă de 30 la sută. 

Peste 100 de antreprenori și reprezentanți ai mediului de business au fost informați  despre modalitățile și beneficiile prestării serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă, în cadrul unui atelier desfășurat de Organizația Internațională a Muncii și Confederația Națională a Patronatului.

Dezvoltarea unei creșe în cadrul companiei, de către angajatori, va spori participarea la locul de muncă a femeilor și bărbaților. Serviciul este necesar mai ales pentru că în R. Moldova infrastructura existentă de educație timpurie se află sub presiune semnificativă, cu o rată de ocupare de peste 100% în centrele urbane, precum Chișinău.

„Angajatorii ne semnalează faptul că întâmpină dificultăți în identificarea și angajarea forței de muncă pentru necesitățile întreprinderilor. O categorie de persoane inactive pe piața muncii sunt femeile cu copii de până la 3 ani. Una din limitările în revenirea în câmpul muncii este că instituțiile preșcolare acceptă spre plasare copii doar între 2 și 3 ani. În aceste circumstanțe, părinții tind să stea o perioadă îndelungată în concediul pentru îngrijirea copilului”, spune președintele Confederației Naționale a Patronatului, Leonid Cerescu.

Deputata Marina Morozova consideră că lansarea serviciului de îngrijire a copiilor la locul de muncă va spori egalitatea de gen în companii, femeile având posibilitatea să revină la muncă atunci când își doresc.

„De multe ori, noi, părinții, suntem nevoiți să alegem: stăm acasă sau ieșim la muncă. Avem nevoie și de creșterea în carieră, și de un venit adițional în familie. Serviciile alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă vor spori participarea atât a femeilor, cât și a bărbaților în cadrul companiilor”, precizează deputata PAS.

În anul 2021, doar 15% din copii cu vârsta de până la 3 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune ca, până în anul 2026, acest număr să treacă de 30 la sută.

O posibilitate și pentru părinții studenți

„În cazul în care angajatorul care oferă servicii alternative de îngrijire a copiilor este o instituție de învățământ, de aceste servicii pot beneficia inclusiv studenții și elevii care sunt studiază în aceste instituții”, spune Felicia Bechtoldt, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„Acest tip de servicii este încă necunoscut pentru sectorul privat și public din R. Moldova, dar practica internațională arată că aceste servicii funcționează perfect, sunt ajustate necesităților companiilor și sunt în folosul companiilor. Astfel, întreprinderile nu pierd angajații”, menționează conducătoarea proiectului dedicat serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0-3 ani de la Organizația Internațională a Muncii, Nelea Rusu.

Legea cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor a intrat în vigoare în luna mai curent și se referă la trei tipuri de servicii: organizate de angajator la locul de muncă, individualizate (prestate de îngrijitor la domiciliul copilului, adică bone) și de tip familial (organizate la domiciliul îngrijitorului pentru un număr limitat de copii).

Potrivit statisticilor, 53,6% din populația Republicii Moldova, preponderent femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG