Cresc cazurile de COVID-19 în R. Moldova

Moldova - Covid, vaccinare generic/ IPN

Numărul cazurilor de Covid-19 s-au dublat în ultima săptămână. 1.381 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în R. Moldova, o creștere de 638 de cazuri comparativ cu săptămâna anterioară, când au fost raportate 743 de infectări, arate datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

La nivel european, o nouă variantă a tulpinii Omicron, denumită Flirt, devine tot mai frecventă.

Potrivit vicedirectorului ANSP, epidemiologul Veaceslav Guțu, în acest moment, nu există motive de îngrijorare în legătură cu această tulpină, care se răspândește rapid în Europa, dar nu este considerată mai periculoasă decât variantele existente.

Simptomele asociate cu tulpina Flirt includ tuse, febră și durere în gât. Deocamdată, nu se cunoaște dacă noua tulpină este prezentă și în Moldova.

„În contextul creșterii numărului de infectări, urmează să colectăm probe specifice și să facem secvențierea”, a declarat Veaceslav Guțu pentru Europa Liberă.

Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva virusului Sars-Cov-2. În R. Moldova este disponibil un nou lot de vaccin anti-Covid-19 – Pfizer, cu toate acestea, cererea este scăzută, spun medicii.

În perioada 5-11 august, au fost vaccinate 173 de persoane. Rata de vaccinare la nivel național cu doza completă (două doze) este de 41%.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te