Crimeea este „rusească”, susține președintele Bulgariei. SUA reacționează

Rumen Radev

Statele Unite au spus că sunt „profund îngrijorate” de o declarație recentă a președintelui bulgar, Rumen Radev, care a părut să justifice anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Your browser doesn’t support HTML5

Crimeea este „rusească”, susține președintele Bulgariei. SUA reacționează

În vârstă de 58 de ani, Radev este pe cale să câștige un al doilea mandat de președinte în urma turului doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, care a avut loc 21 noiembrie. Rezultatele preliminare arată că Radev și-a învins adversarul de centru-dreapta, Anastas Gherdjikov, obținând aproximativ 66% din voturi.

La o dezbatere televizată înainte de alegeri, pe 18 noiembrie, Radev a fost întrebat de contracandidatul său al cui teritoriu este Crimeea. A răspuns: „Pe moment, este rusesc, al cui poate fi?”.

Ambasada Statelor Unite la Sofia a reacționat într-o declarație difuzată la 22 noiembrie, a doua zi după alegeri.

„Statele Unite, G7, Uniunea Europeană și NATO au exprimat toate poziția clară și unită că, în ciuda încercării Rusiei de anexare și a ocupației continue, Crimeea este Ucraina”, se spune în declarația ambasadei.

„Cu toții, inclusiv Bulgaria, continuă declarația, am spus la Summit-ul Platformei Crimeea din luna august că Crimeea este parte integrantă a Ucrainei și că nu recunoaștem și nu vom recunoaște eforturile Rusiei de a-și legitima sechestrarea și ocuparea ilegală a peninsulei. În ultimele zile, am comunicat, de la Washington și de la Sofia, guvernului bulgar îngrijorarea noastră profundă”.

În campania electorală din 2016, când a obținut primul mandat de președinte al Bulgariei, candidând din partea Partidului Socialist, Radev a militat pentru ridicarea sancțiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza anexării Crimeii. Și astăzi, președintele bulgar continuă să insiste că Sofia trebuie să păstreze legături pragmatice cu Moscova și să nu o considere un inamic, nu în ultimul rând datorită legăturilor istorice și culturale strânse.

### Vezi și... ### Surpriză în Bulgaria: un partid anti-corupție, format numai în septembrie, dat câștigător al alegerilor generale

Pe 19 noiembrie, Ucraina l-a convocat la ministerul său de externe pe ambasadorul Bulgariei pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la comentariile lui Radev.

„Cuvintele actualului președinte bulgar nu contribuie la dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate dintre Ucraina și Bulgaria și se află în puternică disonanță cu poziția oficială a Sofiei privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, se spune într-un comunicat al ministerului de Externe al Ucrainei.

Alegerile prezidențiale din 21 noiembrie care i-au adus lui Radev un al doilea mandat au avut loc după mai mult de un an de proteste anticorupție în Bulgaria. Lupta cu corupția a fost tema principală a scrutinului, iar Radev a avut o campanie anticorupție bazată pe criticarea fostului guvern al conservatorului Boiko Borisov și partidului GERB al acestuia.