Linkuri accesibilitate

Surpriză în Bulgaria: un partid anti-corupție, format numai în septembrie, dat câștigător al alegerilor generale


Kiril Petkov și Asen Vassilev, cei doi oameni de afaceri educați la Harvard, care au format în septembrie noul partid anti-corupție „Continuăm schimbarea”, Sofia, Bulgaria, 14 noiembrie 2021.
Kiril Petkov și Asen Vassilev, cei doi oameni de afaceri educați la Harvard, care au format în septembrie noul partid anti-corupție „Continuăm schimbarea”, Sofia, Bulgaria, 14 noiembrie 2021.

Dublele alegeri din Bulgaria, de duminică, prezidențiale și generale, sunt pe punctul de a aduce la putere un nou partid anti-corupție.

După numărarea a peste 65% din voturile exprimate, noul partid „Continuăm schimbarea”, înființat anul acesta de doi foști oameni de afaceri educați la Harvard, a câștigat peste 25% din voturi, în fața partidului de guvernământ al premierului Boris Borisov, GERB, cotat cu 22,2% din sufragii. Datele sunt furnizate de Comisia Electorală Centrală.

Boris Borisov (centru), liderul partidului GERB și fost premier.
Boris Borisov (centru), liderul partidului GERB și fost premier.

Duminică, bulgarii au votat pentru a treia oară în mai puțin de un an în alegeri generale care până acum se încheiaseră cu rezultate neconcludente.

Sondajele mai arată că alte cinci partide au câștigat mandate în noul Parlament cu 240 de deputați. Printre acestea se numără Partidul Socialist, partidul etnicilor turci MRF, partidul anti-sistem „ Există astfel de oameni”, grupul liberal anticorupție Bulgaria Democrată și partidul naționalist Renaștere.

Cifrele oficiale urmează să fie publicate de luni, 15 noiembrie , deși ar putea dura câteva zile până când rezultatele finale vor fi cunoscute.

Nici prezența la urne nu este cunoscută încă – este vorba de cifre oficiale – dar presa locală a estimat-o la 40%.

Comisia Electorală Centrală a declarat că participarea la vot fusese de aproximativ 26 la sută până la ora 16:00, mai mică decât la alegerile precedente.

Kiril Petkov și Assen Vassilev au format mișcarea împotriva corupției în septembrie, în urma protestelor masive de stradă împotriva corupției la începutul acestui an.

Liderii mișcării „Continuăm schimbarea” și-au exprimat încrederea în victorie care, dacă va fi confirmată, ar reprezenta o surpriză majoră pentru națiunea balcanică de aproximativ 7 milioane de oameni.

Kiril Petkov, unul din liderii noului partid „Continuăm schimbarea”, Sofia, 14 noiembrie 2021.
Kiril Petkov, unul din liderii noului partid „Continuăm schimbarea”, Sofia, 14 noiembrie 2021.

„Bulgaria ia o nouă cale”, a spus Petkov după încheierea sondajelor.

„Dacă putem opri [corupția] și redistribuim bani pentru bunăstarea contribuabililor, atunci ar trebui să putem ajunge la un acord cu mai multe părți”, a adăugat el.

Noul partid a anunțat că Petkov va fi candidatul la funcția de prim-ministru, în timp ce Vassilev va fi probabil nominalizat pentru postul de ministru de finanțe.

„Nu cunosc o persoană mai pregătită în Bulgaria decât Assen Vassilev pentru ministerul de finanțe”, a declarat Petkov pentru televiziunea bulgară.

Petkov a spus că mișcarea sa este dispusă să se asocieze cu toate partidele care se vor alătura luptei împotriva corupției.

„Vom avea o majoritate de 121 de parlamentari în parlamentul de 240 de locuri, iar Bulgaria va avea un cabinet de coaliție obișnuit”a mai declarat Petkov.

Un nou eșec în formarea unui guvern riscă să amâne planurile Bulgariei de a adopta moneda euro până în 2024 dar mai important, ar putea lăsa țara fără un o conducere coerentă în această iarnă, când trebuie să facă față exploziei prețurilor la energie și pandemiei de coronavirus.

Membră în NATO și Uniunea Europeană, Bulgaria este afectată de trei decenii de o corupție endemică, Este cel mai sărac membru al UE și în acest moment, una din cele mai lovite țări europene de noul val de Covid-19, având și cea mai scăzută rată de vaccinare din toată UE.

Boris Borisov a condus Bulgaria timp de mai bine de un deceniu, și a demisionat din funcția de prim-ministru în aprilie, după ample proteste anticorupție împotriva lui și a partidului său de centru-dreapta GERB, Cetățenii pentru Dezvoltare Europeană a Bulgariei.

Au urmat două alegeri generale neconcludente, în aprilie și iulie. Duminică a avut loc al treilea vot.

Președintele Rumen Radev, Sofia, 14 februarie 2021.
Președintele Rumen Radev, Sofia, 14 februarie 2021.

Concomitent, duminică au avut loc și alegeri pentru funcția de președinte al țării, funcție în mare parte ceremonială. Actualul președinte Rumen Radev are toate șansele de a fi reales pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Un sondaj la ieșierea de la urne realizat de Gallup International a sugerat că Radev conduce detașat dar ar putea fi forțat într-un tur de balotaj pe 21 noiembrie, deoarece prezența la vot a fost de sub 50 la sută.

XS
SM
MD
LG