Your browser doesn’t support HTML5
Succesul sau eșecul referendumului din 20 octombrie, care se ține odată cu alegerile prezidențiale, depinde de câți alegători vor merge la urne.
Refuzul conștient de a merge la vot este tot un vot. Dar dacă nu te duci la vot pentru că nu-ți place politica, vorba truismului, îi lași pe alții să decidă în locul tău.
De ce este o iluzie să crezi că poți fi apolitic și de ce votul fiecăruia chiar contează? Cristian Pîrvulescu explică în acest episod din „Laboratorul social”.
Politolog și profesor de științe politice din România, Cristian Pîrvulescu urmărește constant procesele politice din Republica Moldova. Este conferențiar universitar și decan al Facultății de Științe Politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, este autorul și coautorul a numeroase lucrări în domeniul științelor politice... Dar este și un membru activ al societății civile.
A fondat și a fost președinte al Asociației ProDemocrația din România pentru consolidarea democrației în țara sa, dar și dincolo de ea. A fost co-președinte al Platformei societății civile Uniunea Europeană - Republica Moldova și în continuare participă în diverse grupuri de lucru ce țin de relațiile Chișinăului cu UE.
Bătălia, în această campanie, se dă mai ales pentru cei indeciși, spune Cristian Pîrvulescu: „Pentru că cei care susțin politicile pro-europene se vor prezenta. Cei care susțin politicile anti-europene și pro-ruse se vor prezenta. Dar acea treime de indeciși este obiectul unei campanii extraordinar de dure. Trebuie să fie foarte puternici pentru a rezista tendințelor de manipulare.”
Dezamăgirea și descurajarea este principalul scop al acestei campanii de manipulare, explică Cristian Pîrvulescu: „Rețelele sociale și războiul hibrid joacă un rol important pentru demobilizarea celor care ar putea vota pentru Europa și împotriva Rusiei. Rusia este foarte interesată să-i dezamăgească… Pentru că toate teoriile conspiraționiste nu le spun nu votați, ci dezvoltă o întreagă reacție împotriva politicii, care se transformă în non-participare”.
Ascultă episodul și află:
- ce au făcut alte state pentru a combate efectele propagandei și dezinformării;
- care sunt cauzele neîncrederii oamenilor în politică și ce riscăm dacă renunțăm să ne interesăm și să ne implicăm în politică;
- ce anume ar putea ajuta la resuscitarea interesului pentru politică și implicarea oamenilor;
- care sunt criteriile după care ar trebui să alegem politicienii care ne reprezintă;
- și ce ar fi bine să știm despre politică ca să nu ajungem iar și iar să fim dezamăgiți.
„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te