Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Politica la fel ca sexul - o temă tabu în școlile din R. Moldova. Sau cum se dezvoltă relația cu politica de la cele mai fragede vârste?


Gheorghe Galbura, invitat al podacstului „Laboratorul social”
Gheorghe Galbura, invitat al podacstului „Laboratorul social”

Gheorghe spune că la școală adulții nu discută cu elevii despre alegeri sau alte procese politice. Se pare că pentru unii, azi politica este ca sexul în comunism. O temă tabu pe care o evită și mai ales în discuțiile cu copiii. În aceste condiții când, cum și de la cine învățăm să fim cetățeni?

În școală Gheorghe Galbura era ceea ce se numește „un elev bun”. Învăța bine și participa la multe activități. Așa se face că un profesor i-a recomandat să se înscrie la Platforma copiilor, fără să știe ce anume presupune. Pentru Gheorghe a urmat o experiență despre care el spune că i-a schimbat viața. Tot ce știe el azi despre participare a învățat acolo.

La Platforma copiilor, o inițiativă care reunește copii din toată țara, Gheorghe Galbura a descoperit drepturile omului și a simțit pe propria piele cum e atunci când părerea ta chiar contează. O experiență foarte diferită de cea pe care o avea în școala sa. La școală, toate activitățile la care participa erau gândite și organizate de adulți. Copiii erau doar executori. Pe când la Platforma copiilor, deși erau niște adulți coordonatori, toate deciziile le luau copiii. Scopul platformei e să promoveze drepturile omului și drepturile copilului și să monitorizeze în ce fel se respectă drepturile copilului în întreaga țară.

Membrii platformei, copii cu vârsta între 8 și 18 ani aleg dreptul pe care vor să-l monitorizeze, gândesc chestionare pe care le trimit colegilor din toată țara, organizează focus grupuri cu copii în care discută despre cum se respectă dreptul monitorizat, adună datele, le analizează într-un raport și le prezintă într-un eveniment public și autorităților responsabile de respectarea acelui drept.

Gheorghe Galbura, în studioul Europei Libere de la Chișinău
Gheorghe Galbura, în studioul Europei Libere de la Chișinău

În același timp, în școala sa, Gheorghe a văzut cum profesorii doar mimează procese democratice de consultare a opiniei elevilor. În cadrul unui sondaj despre ce probleme cred elevii că ar trebui rezolvate în școală, profesorii le indicau copiilor ce problemă să bifeze, una care administrația școlii credea că trebuie rezolvată. Atunci de ce s-a mai organizat un sondaj, se întreabă Gheorghe. Cam aceeași situație e în multe alte școli din țară. Așa cum a ieșit la iveală atunci când Platforma copiilor a monitorizat felul în care se respectă dreptul la opinie a copiilor în școli.

În timp, Gheorghe a devenit și coordonator la Platforma copiilor și acum are experiență în procese de participare ale copiilor din ambele perspective, de copil și de adult. Despre situația din școlile din R. Moldova și despre cum putem crește cetățeni activi și implicați discutăm cu Gheorghe Galbura în episodul 4 din acest sezon din „Laboratorul social” în care cercetăm în ce relație sunt cetățenii moldoveni cu politica.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG