Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Vlada Ciobanu: „Mie tare nu-mi place când oameni cu funcții cred alți oameni proști.”


Vlada Ciobanu, mediatoare comunitară, activistă civică.
Vlada Ciobanu, mediatoare comunitară, activistă civică.

Vlada Ciobanu crede că cetățenii și politicienii trebuie să ia deciziile împreună. Nu-i place când oamenii cu funcții îi cred pe ceilalți incapabili să decidă. Legile se fac pentru oameni, deci fiecare poate să contribuie cu experiența sa.

Vlada Ciobanu: „Mie tare nu-mi place când oameni cu funcții cred alți oameni proști.”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:56:23 0:00

De foarte multe ori, în Republica Moldova și autoritățile, și cetățenii evită dezbaterile și consultările: cetățenii pentru că au senzația că părerea lor nu contează, iar autoritățile de frica de a fi trași la socoteală de cetățeni. Mulți văd consultările ca pe un proces complicat, cu un consum mare de energie și rezultat incert.

Dezbaterile dintre autorități și cetățeni sunt vitale pentru buna funcționare a democrației. Și nu doar în campaniile electorale când politicienii solicită votul alegătorilor, dar și între scrutine, atunci când se iau decizii și se adoptă legi.

Specializarea Vladei ca activistă civică e să ajute cetățenii și autoritățile să interacționeze eficient, adică să faciliteze participarea publică. Ca mediatoare comunitară, Vlada aplică tehnici de moderare care îi ajută pe toți participanții la o consultare publică să se facă auziți. Îi învață atât pe cetățeni, cât și pe funcționari ce pași trebuie să facă înainte și după o consultare publică ca aceasta să aibă efect.

Vlada Ciobanu (dreapta) discută cu autoarea podcastului „Laboratorul social”, Victoria Coroban.
Vlada Ciobanu (dreapta) discută cu autoarea podcastului „Laboratorul social”, Victoria Coroban.

Ea pornește de la ideea că fiecare cetățean poate să contribuie cu idei, chiar dacă nu este expert într-un domeniu. Iar autoritățile trebuie să facă mai mult pentru a consulta opinia a cât mai multe persoane: să comunice într-un limbaj accesibil cetățenilor, să facă sondaje, să invite oamenii la consultări și să organizeze consultări reale, nu de bifă. Astfel, autoritățile vor avea parte de mai multă înțelegere din partea cetățenilor, iar cetățenii vor beneficia de decizii ce răspund nevoilor lor.

De asemenea, Vlada monitorizează activitatea autorităților, face cercetări și propuneri de legi mai ales în domeniul participării publice. Ea știe că ceea ce face este politică, chiar dacă nu este politiciană. Și crede că politica e treaba fiecăruia dintre noi.

Cum a devenit Vlada activistă civică, care sunt cele mai răspândite stereotipuri din societatea noastră despre activiști, ce o motivează să continue și în ce măsură îi reușește ceea ce și-a propus află din episodul „Mie tare nu-mi place când oameni cu funcții cred alți oameni proști.”

În acest sezon al podcastului „Laboratorul social” cercetez în ce relație sunt cetățenii R. Moldova cu politica.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG