Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Votul mic răstoarnă caru’ mare? Cine sunt cei mai activi și cei mai pasivi alegători în R. Moldova


Soții Natalia și Nicolae Radu, invitați ai podcastului Laboratorul Social
Soții Natalia și Nicolae Radu, invitați ai podcastului Laboratorul Social

Soții Radu nu au lipsit niciodată de la alegeri. În timp ce Argentina Botezatu în cei 4 ani de când are drept de vot a fost la un singur scrutin din cele 3 care au avut loc în această perioadă. Ce-i determină pe alegători să-și exercite sau nu dreptul la vot? În ce măsură votul fiecăruia contează?

Votul mic răstoarnă caru’ mare? Cine sunt cei mai activi și cei mai pasivi alegători în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:54:54 0:00

În primul episod din acest sezon, în care cercetăm relația cetățenilor din R. Moldova cu politica, analizăm motivele care-i determină pe cei mai activi alegători să meargă de fiecare dată la vot și cele care îi țin pe cei mai pasivi departe de politică.

Chiar dacă se simt dezamăgiți de politicienii din R. Moldova, soții Natalia și Nicolae Radu nu renunță niciodată la dreptul lor la vot. Au fost prezenți la toate scrutinele din istoria Republicii Moldova. De altfel, mergeau la alegeri și în perioada sovietică. În ciuda dezamăgirilor preferă un regim democratic în locul celui totalitar din URSS. Persoanele cu vârsta între 56 și 75 de ani sunt cei mai activi alegători în R. Moldova.

Argentina Botezatu
Argentina Botezatu

Pe de altă parte, Argentina Botezatu, o tânără de 22 de ani, născută în democrație, nu se interesează de actualitatea politică (cel puțin nu se interesa până să facem interviul pentru acest podcast). Preferă să evite subiectele politice în discuțiile cu părinții sau cu prietenii. În familia ei niciodată nu s-a discutat politică. A fost o singură dată la vot, dar cele mai multe scrutine le-a ignorat. De altfel, tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt cei mai pasivi alegători în R. Moldova. Argentina explică ce îi ține pe tineri departe de politică și ce i-ar putea face să fie mai implicați.

Ascultă episodul și află cum arată azi relația personajelor noastre cu politica în funcție de vârsta la care sunt, dar și de contextul istoric în care se dezvoltă ca persoane.

Tot în acest episod politologul Cristian Pârvulescu explică ce este politica în esența ei, de ce scandalurile sunt firești și chiar benefice pentru politică și în ce constă puterea cetățenilor într-o democrație.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG