Cristian Preda: „Măcar în al 12-lea ceas să se țină seama de vocile prietenilor Republicii Moldova”

Cristian Preda în studioul Europei Libere

Un interviu cu europarlamentarul român despre proiectul de rezoluție votat marți de Comisia de afaceri externea Parlamentului European referitor la R. Moldova.

Comisia de afaceri externe a Parlamentul European a aprobat o rezoluție în care se spune că R. Moldova este „capturată de interese oligarhice”, „dă îndărăt de la standardele democratice și statul de drept”. În rezoluția rezumată într-un comunicat de presă se reconfirmă că Chișinăului nu va mai primi ajutoare europene până după alegerile din februarie 2019. „Așteptăm Guvernul să facă ceea ce a promis, să facă, și nu să compromită parcursul European al R. Moldova”, a declarat Europei Libere europarlamentarul român Cristian Preda, care a ținut să menționeze faptul că guvernanții sunt cei care au blocat ajutorul financiar din partea UE.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu europarlamentarul român Cristian Preda


Europa Liberă: La Bruxelles se pare că se repetă deja cu insistență ideea că Republica Moldova ar fi capturată de interese oligarhice și că ar da îndărăt de la standardele democratice și statul de drept. De ce s-a ajuns la o asemenea concluzie atât de categorică făcută de Uniunea Europeană?

Cristian Preda: „Pentru că există, într-adevăr, o îngrijorare în legătură cu evoluția sau, mai drept spus, cu involuția Republicii Moldova. Acum câțiva ani, Chișinăul era văzut ca un exemplu pentru celelalte țări din Parteneriatul Estic, iar acum este, din nefericire, cazul cel mai grav, dacă ne uităm comparativ. La amendamentul pe care l-am depus și care spune că Republica Moldova este un stat capturat de interese oligarhice am fost susținut de celelalte grupuri politice și semnalul pe care vrem să-l trimitem de la Parlament este că trebuie oprit acest mecanism de degradare a vieții democratice. Atunci când nu există transparență, atunci când interesele private sunt puse înaintea celor publice, e o problemă foarte serioasă și măcar în al 12-lea ceas să se țină seama de vocile prietenilor Republicii Moldova, care încearcă să-i ajute pe cetățeni.”

Europa Liberă: Și de la Bruxelles li se cere autorităților de la Chișinău să răspundă acestor îngrijorări, inclusiv să facă mai mult pentru a fi combătută corupția, spălarea banilor, se vorbește și despre lipsa alegerilor corecte și transparente, a unei justiții imparțiale. Este o lecție cunoscută, pe care guvernarea de la Chișinău ar fi trebuit să o susțină cu brio deja?

Cristian Preda: „Da. Din păcate, semnalele noastre repetate nu sunt luate în seamă și asta e, probabil, lucrul cel mai regretabil. Din nefericire, și alegerile sunt amânate, pentru că o nouă legitimitate dată de cetățeni la urne poate că ar constitui o șansă pentru a reface parcursul european al Republicii Moldova. Există încă sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, din partea statelor membre, din partea instituțiilor europene, dar acest sprijin presupune respectarea unor condiții legate de viața democratică, de organizarea alegerilor, de statutul media.

S-a mai adăugat de curând și tema aceasta a deportării profesorilor turci, la cererea lui Erdogan...

Capturarea media de către oligarhi este una dintre chestiunile repetate de multe ori atunci când vine vorba despre Moldova; anchetarea celebrului de-acum furt al miliardului, iarăși o temă pe care oficialii de la diverse instituții au menționat-o, și nu vedem nimic realizat. S-a mai adăugat de curând și tema aceasta a deportării profesorilor care predau la un liceu din R. Moldova, profesori turci, la cererea lui Erdogan. Deci, din păcate, vin doar vești proaste, nu vine vreo veste bună legată de solicitările anterioare și de asta a blocat și ajutorul macrofinanciar, și sprijinul pentru buget.”

Europa Liberă: Deci, Chișinăul nu va mai primi ajutoare europene, din câte am înțeles, până după alegerile din februarie 2019, până se va cunoaște cine câștigă aceste alegeri?

Cristian Preda: „Ne-am fi dorit ca lucrurile astea să nu se întâmple. Am avertizat asupra pericolului și, din nefericire, nu numai că s-au întâmplat, dar nici n-au fost luate măsurile care să corecteze deriva. Și în aceste condiții ne rămâne doar să sperăm că alegerile vor da o majoritate responsabilă.”

### Vezi și... ### „Așteptăm ca guvernul să facă ceea ce a promis, nu să trimită scrisori de nemulțumire”

Europa Liberă: Iar la Chișinău, Vlad Plahotniuc, cel care conduce Partidul Democrat, partid de guvernământ, îndeamnă în această săptămână deputații din partidele pro-europene să voteze introducerea obiectivului de integrare europeană în Constituție. Cum e privit acest gest al lui, această insistență pe care o face deputaților din Parlament?

Cristian Preda: „E foarte bine ca viitorul european să fie o țintă, să fie de asemenea vectorul unui consens politic; trebuie să fii însă și sincer și să probezi că faci ceea ce trebuie pentru a atinge un obiectiv. Simpla menționare, simpla înscriere a unui obiectiv nu-i suficientă. Fățărnicia e, din păcate, larg răspândită și în Republica Moldova, și în România.

Am văzut de altfel și zilele trecute cum a eșuat un demers de consultare a cetățenilor, pentru că toți cei care l-au susținut din clasa politică sunt lipsiți de credibilitate. E o lecție pe care cred că ar trebui s-o știe și politicienii din Republica Moldova. Cetățenii își doresc un viitor european și politicieni care cu sinceritate vor să trudească pentru ca Republica Moldova, să fie într-o zi parte a Uniunii, nu sunt de ajutor deloc cei care una spun și alta fac. Nu-i exclus ca o idee generoasă să fie compromisă, pentru că, așa cum spuneam, purtătorii ei nu sunt tocmai integri.

Eu cred în continuare în șansele cetățenilor și politicienilor de bună-credință din R. Moldova...

S-a întâmplat și în alte locuri. E vorba și de o influență propagandistică din ce în ce mai puternică a Moscovei, a Kremlinului și în acest amalgam sigur că se poate ajunge la contrarul, la opusul rezultatului pe care cetățenii de bună-credință și politicienii de bună-credință și-l doresc, și anume în loc să se ajungă la o apropiere de Uniunea Europeană, aceasta să fie văzută nu ca țap ispășitor, subtil, acestei propagande rusești și lumea să spună: „de fapt, nu avem nevoie de așa ceva, pentru că cei care ne-ar livra acest proiect nu sunt, de fapt, credibili și și-au bătut joc de noi până în acest moment”.

Există acest risc; eu cred însă în continuare în șansele cetățenilor și politicienilor de bună-credință din Republica Moldova, în șansele celor care consideră că o apropiere de statele membre, o apropiere de instituțiile europene e un lucru de folos pentru întreaga comunitate, și nu pentru un grup, pentru o oligarhie.”

### Vezi și... ### Petras Auštrevičius: „Respingem cu totul ideea că am fi încercat să intervenim în deciziile judiciarului moldovean”

Europa Liberă: Dar am înțeles că o rezoluție finală referitor la Republica Moldova urmează să fie examinată în plenul Parlamentului European în cadrul sesiunii din luna noiembrie?

Cristian Preda: „Da, ca oricare raport votat într-o comisie a Parlamentului – și aici e vorba de un raport votat în Comisia de Afaceri Externe – se ajunge în plen. În acest moment, votul este programat pentru luna noiembrie. Eu sper să rămână așa. E adevărat că au existat și în cazul raportului pe care l-am votat în Comisia de Afaceri Externe încercări ale membrilor Partidului Social Democrat din România de a amâna votul. Replica pe care au primit-o a fost: „Nu vrem să sprijinim ideile lui Plahotniuc”, pentru că era evident că Andi Cristea, Victor Boștinaru, Mircea Pașcu sunt de fapt purtători de cuvânt ai oligarhului moldovean, nu gândeau cu capul lor. Și mă aștept ca PSD, partidul din România, care sprijină gruparea oligarhică de la Chișinău, să încerce o nouă amânare, dar sorții de izbândă sunt ca și inexistenți, pentru că în toate grupurile politice s-au convins că e vorba doar de o manevră necurată.”

### Vezi și... ### Andi Lucian Cristea: „Poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor Fundației „Open Dialogue”

Europa Liberă: Se apropie 1 ianuarie 2019. De atunci, România preia președinția la Uniunea Europeană. Poate Republica Moldova contează că, după preluarea acestei președinții, Bucureștiul va fi generos cu autoritățile de la Chișinău și vor merge mai departe?

Cristian Preda: „Toată lumea știe că România are un interes aparte pentru Republica Moldova, nu e un secret pentru cineva din Uniune. Credibilitatea președinției pe care România o va exercita la nivelul Consiliului Uniunii Europene depinde de foarte mulți factori. Și sunt voci care se tem că această președinție nu va fi tocmai asumată în cele mai bune condiții, pentru că există numeroase probleme politice legate de statul de drept în România și atunci și credibilitatea demersurilor de politică externă pe care România le-ar întreprinde alături de celelalte state membre e scăzută.”

Europa Liberă: Dar miza Chișinăului că România ar putea să ajute pe parcursul acestui mandat mai mult Republica Moldova cum o vedeți?

Cristian Preda: „Ar fi bine s-o facă, dar mă tem că felul în care Ministerul de Externe de la București privește situația din Republica Moldova e mai degrabă legat de felul în care oligarhii din Moldova înțeleg politica, și mai puțin de ceea ce cetățenii corecți, onești, politicienii demni din Republica Moldova doresc să vadă în propria lor țară.”