Linkuri accesibilitate

O frază în Constituție


La protestele de după alegerile prezidențiale din noiembrie 2016
La protestele de după alegerile prezidențiale din noiembrie 2016

PD riscă să se prăbușească între două scaune, sub povara propriilor minciuni și turpitudini.

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Briefingurile de marți ale Partidului Democrat și ale liderului său Vlad Plahotniuc, tot mai inaccesibile pentru presa independentă, reflectă un fel de metabolism obscur și imprevizibil al puterii, din care ies, precum iepurașul din joben, tot felul de inovații legislative. La ultima sa apariție în fața ziariștilor, coordonatorul Plahotniuc a dat de înțeles că Moldova nu mai are răbdare, că trebuie să introducă în Constituție, până la finalul acestei legislaturi, care e pe sfârșite, dezideratul integrării europene.

O frază în Constituție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct


Partidul Democrat îi invită pe ceilalți actori politici care împărtășesc acest obiectiv să-i susțină demersul, să nu mai înainteze condiții, pentru că am intrat deja în regim de numărătoare inversă. „Termenul în care mai putem vota expiră curând, iată de ce am decis că în următoarele ședințe ale Parlamentului să supunem votului aceasta modificare a Constituției, iar fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze dacă este pro-european în realitate sau dacă folosește sintagma doar ca element electoral”.

Avertismentul lui Plahotniuc are destinatari concreți. Cei câțiva deputați din PLDM și PL, care n-au fost racolați de putere, au condiționat votarea sintagmei „integrare europeană” de modificarea concomitentă a Articolului 13 din Legea Supremă, unde mai tronează încă „limba moldovenească”, inventată de Stalin. Plahotniuc nu i-a uitat nici pe oponenții săi intransigenți din opoziția extraparlamentară, anti-oligarhică: „Ne dorim să fim un partid care să contribuie la modernizarea europeană a țării prin legi și prin acțiuni concrete, nu prin discursuri false și promisiuni sterile pe Facebook-uri”, a spus el, făcând aluzie la Maia Sandu și la Andrei Năstase.

Partidul Democrat e în criză de idei. După ce și-a atras numeroase critici și ironii, atunci când s-a declarat partid „Pro-Moldova”, iată-l întorcându-se la o idee a sa mai veche, cu modificarea Constituției, doar-doar va mai culege niște voturi de pe dreapta. E ultimul șantaj.

Dezideratul european pe care PD-ul îl vrea fixat în Legea Supremă e praf în ochi, un demers demagogic...

Privită din perspectiva realității de zi cu zi a Republicii Moldova, dezideratul european pe care PD-ul îl vrea fixat în Legea Supremă e praf în ochi, un demers demagogic. Faptele guvernării, stările de spirit ale populației nu indică în niciun fel că integrarea europeană ar fi țărmul spre care vâslește spornic ambarcațiunea moldoveană. Dimpotrivă. Republica Moldova, altă dată copilul răsfățat al Parteneriatului Estic, a ajuns cea mai mare dezamăgire a Occidentului, statul cel mai criticat dintre țările ex-sovietice aspirante la integrare europeană.

Chiar în ziua în care Plahotniuc chema la strângerea rândurilor, deputații din Comisia de afaceri externe a Parlamentul European adoptau o declarație ce nu lasă piatră pe piatră din pretențiile guvernării de la Chișinău. Iată câteva concluzii din acest document: „Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media.”

Să recunoaștem: este radiografie corectă și tranșantă, de parcă ar fi făcut-o cineva din Moldova, care trăiește și simte pe pielea lui această realitate. În lumina acestei radiografii, agitația de ultimă oră a PD-ului de a introduce în Constituție obiectivul integrării europene este, cum ar spune un țăran de-al nostru, enervat și plictisit de atâta poliloghie sterilă: „niște vorbe în Constituție”.

Evident că familia democrațiilor occidentale e singura alegere corectă și salvatoare pentru Republica Moldova. Însă Constituția Moldovei conține deja toate premisele care ne-ar asigura integrarea europeană. Problema e că spiritul și litera Constituției sunt batjocorite de politicieni: și separația puterilor în stat, și libertatea de exprimare, și alegerile libere și corecte, și economia de piață demonopolizată, și egalitatea tuturor în fața legii…

Declarația lui Plahotniuc nu oferă nimic concret Moldovei, în schimb îi prilejuiește lui Dodon o nouă ieșire la rampă. Socialistul de Sadova vede o contradicție între opțiunea „Pro-Moldova” a Partidului Democrat și preferința acestuia pentru UE. Obiectivul integrării europene va scinda și mai mult societatea, zice Dodon. La o adică, lumea trebuie întrebată la un referendum sau să se pronunțe prin alegeri ce vrea: Est sau Vest?

Dincolo de obsesiile lui Dodon, ar fi logic să avem și în Moldova, precum în alte state foste comuniste – și România este exemplul cel mai la îndemână! – un consens național sau măcar aderența unei părți consistente a clasei politice la ideea integrării europene, la valorile occidentale, doar că acest consens nu există, din păcate.

Partidul Democrat, cel care cheamă acum pe toată lumea să-i sprijine demersul constituțional, și-a pierdut orice brumă de credibilitate. Cum să se alieze într-un front comun și într-o idee de unitate națională Opoziția parlamentară pro-europeană și formațiunile emergente, PAS și PPDA, cu un partid care i-a șicanat, persecutat, care le-a ridicat nenumărate obstacole?

Adoptarea votului mixt, alături de socialiști, în disprețul recomandărilor Comisiei de la Veneția și al criticilor emise de alte foruri occidentale, refuzul categoric de a redresa noua lege măcar prin introducerea turului doi la circumscripțiile uninominale, reduce considerabil șansele opoziției extraparlamentare la viitoarele alegeri. Când dai dovadă de o asemenea monumentală rea-credință, cu ce îndreptățire te-aștepți să-ți fie sprijinită o modificare a Constituției? Votând o lege electorală abuzivă, anulând niște alegeri valabile la Chișinău, câștigate de Opoziția democratică, Partidul Democrat a sfidat nu doar eventualii aliați, ci marea masă a cetățenilor care își doresc o Republică Moldova europeană.

Nu e vorba despre cine câștigă, ci despre cum își vor obține victoria învingătorii...

Și dacă tot vorbim despre viitoarele alegeri parlamentare, în Declarația deputaților europeni se mai spune: „Viitorul relațiilor UE-Moldova depinde foarte mult cum se vor desfășura proximele alegeri parlamentare. Nu e vorba despre cine câștigă, ci despre cum își vor obține victoria învingătorii.” Adică prin joc cinstit, nu prin manevre corupte.

Europenizarea, dezvoltarea Moldovei, eradicarea sărăciei, instituirea statului de drept (pe care nu-l avem azi!) nu depind de o frază din textul Constituției, chiar dacă existența ei acolo n-ar face rău nimănui și ar consimți un deziderat autentic. Depind de faptele, de conduita guvernării, de voința ei de a servi binele public. Decât să bată apa în piuă, amenințând partidele din Opoziția pro-europeană că nu va accepta niciun fel de condiționări – cine-ar vorbi, cine și-ar îngroșa glasul! –, de ce n-ar urma Partidul Democrat pur și simplu agenda Acordului de Asociere?

Să facă o anchetă onestă a fraudei bancare, să-i trimită pe hoți și pungași la închisoare, nu să-i lase să-și deschidă magazine sociale și tarabe duty-free, să respecte votul alegătorilor din Chișinău, să instituie un sistem electoral echitabil, care să permită reprezentarea corectă a voinței populare în viitorul Parlament, să înceteze cu cenzura și manipularea în audiovizualul din subordine, să renunțe la albirea banilor negri ș.a.m.d.? În general, să nu mai inventeze simulacre de reforme pentru îmbrobodirea electoratului și înșelarea partenerilor de dezvoltare, pentru că nu mai ține. S-a terminat.

Dând din colț în colț, cochetând și cu Estul, și cu Vestul, demonstrând o crasă lipsă de respect pentru principii și pentru cuvântul dat, PD riscă să se prăbușească între două scaune, mai exact, sub povara propriilor minciuni și turpitudini.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG