Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în Penitenciarul nr. 4 din Cricova, de exemplu, doar 12 angajați supraveghează 658 de deținuți noaptea, rezultând un raport alarmant de 1 la 55.
Situația este similară în alte instituții: în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, doar 23 din 240 de angajați sunt activi noaptea pentru 770 de deținuți, raportul fiind de 1 la 33, iar în Penitenciarul nr. 1 din Taraclia, 18 angajați se ocupă de 331 de deținuți (1 la 18).
Apărătorii drepturilor omului spun că aceste dezechilibre cresc riscurile de incidente, mediile penitenciare fiind cunoscute pentru rata înaltă de agresiuni și subcultura criminală. În prima jumătate a anului, au fost raportate zece atacuri asupra personalului.
Numărul posturilor neacoperite în instituțiile penitenciare este mare. La Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, 47 din 287 de funcții sunt vacante. La Penitenciarul nr. 1 din Taraclia, în anul 2024, au fost angajați 14 oameni, dar tot atâția au demisionat. La Penitenciarul nr. 5 din Cahul, 13 angajați au plecat din funcții în acest an.
- Te-ar putea interesa și: Podcastul „În esență...” | Cum trăiesc deținuții în închisorile moldovene
ANP subliniază salariile nemotivante și lipsa candidaților calificați, ceea ce duce la epuizarea angajaților și la fluctuația mare de cadre. Pentru a le reține, standardele de selecție au fost relaxate, permițând angajarea persoanelor cu doar nouă clase absolvite.
Vladislava Balan, care a fost psihologă la Centrul de detenție pentru minori și tineri din Goian, spune că fluctuația de personal este cauzată de „condițiile de muncă inadecvate, salariile mici, lipsa recunoașterii eforturilor angajaților și a posibilității de avansare în carieră”.
La penitenciarul din Goian, doi psihologi sunt responsabili pentru aproximativ 60 de deținuți. Aceștia pot realiza, în medie, patru intervenții pe zi, oferind astfel fiecărui deținut doar 15 minute de atenție săptămânal.
Reportaj despre Ion Noroc, care de 10 ani este chirurg în spitalul-penitenciar din Pruncul, unde operează deținuți din toate închisorile din țară.
Your browser doesn’t support HTML5
În R. Moldova sunt 17 instituții penitenciare, iar condițiile de trai pentru deținuți și cele de muncă pentru angajați sunt constant criticate. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) a venit în mod repetat cu recomandări referitoare la condițiile de detenție, agresiuni și lipsa asistenței medicale.
De asemenea, R. Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în zeci de dosare pentru condiții inumane de detenție și a plătit despăgubiri în valoare de milioane de euro.
Știre realizată de Diana Mazniuc, studentă a Școlii de Jurnalism din Moldova
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te