Potrivit șefei direcției medicale a Administrației Naționale a Penitenciarelor, Irina Barbîroș, din cele 250 de funcții medicale din sistem sunt ocupate 200.
Este nevoie de 30 de medici generaliști, ginecologi, chirurgi, ftiziopneumologi, psihiatri, precum și de șefi de secții și asistenți medicali.
De cei mai mulți lucrători medicali e nevoie în spitalul-penitenciar din Pruncul, municipiul Chișinău. Se caută medici și pentru Taraclia, Leova, Soroca, Cricova, Rezina și Brănești.
„În acest an, funcțiile vacante sunt în lista pentru repartizarea tinerilor specialiști la Ministerului Sănătății și mai mult, pentru prima dată, sunt incluse și în lista pentru accederea la rezidențiat”, a declarat Barbîroș pentru Europa Liberă.
Întrebată de ce medicii evită sistemul penitenciar, specialista spune că un motiv ar fi specificul pacienților, dar și imposibilitatea de cumulare a funcțiilor.
De asemenea, susține Barbîroș, chiar dacă, începând cu 1 ianuarie 2023, salariile cadrelor medicale din penitenciare au fost majorate cu 1.500-1.800 de lei, acestea rămân mai mici decât cele din sistemul spitalicesc. În plus, cadrele medicale din penitenciare nu primesc sporuri la salarii.
Salariul mediu pentru lucrătorii medicali din penitenciare variază între 12.000-13.000 de lei.