Criza gazelor: Guvernul de la Chișinău continuă negocierile cu Gazprom dar și cu partenerii alternativi

Vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski și vicepremierul Andrei Spânu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale pleacă joi, 21 octombrie la Moscova, pentru a continua discuțiile în privința livrărilor de gaze.

### Vezi și... ### Cum funcționează economia cu nivelul de gaze la minimum

Guvernul de la Chișinău, au declarat miercuri cei doi miniștrii, vrea prelungirea contractului cu Gazprom pentru cel puțin un an în formula veche. Formulă în care prețul este o combinație între cel de moment, de pe piața internațională – foarte ridicat acum – și prețul produselor petroliere.

Cei doi vor mai discuta despre problema datoriilor istorice, invocată din nou de Gazprom în cursul recentelor negocieri și despre aplicarea pachetul energetic III european care cere despărțirea furnizorului de gaze de transportor. În cazul Moldovei, pentru moment, Gazprom are monopolul pe ambele domenii, fiind și acționarul majoritar al companiei Moldovagaz.

Ministrul de externe Nicu Popescu pleacă tot joi la Kiev pentru a discuta tot despre livrarea alternativă de gaze.

### Vezi și... ### Ion Sturza: Criza gazelor este „artificială”, R. Moldova trebuie să reziste câteva luni

Miercuri, Nicu Popescu a precizat că autoritățile de la Chișinău discută cu partea rusă, dar sunt în contact și cu partenerii din vest, în primul rând România dar și cu Uniunea Europeană, de la care R. Moldova cere asistență tehnică și sprijin financiar suplimentar pentru a proteja populația afectată de creșterea prețurilor la energie.