Linkuri accesibilitate

Cum funcționează economia cu nivelul de gaze la minimum


Actualizare, vineri, 22 octombrie 2021: Guvernul Gavriliță vrea să instituie pentru 30 de zile starea de urgență în domeniul energetic, în toată țară după ce premierul a acuzat compania Moldovagaz că nu s-ar „ține de cuvânt” să livreze cantitățile promise de gaze naturale.

----------------------------------------------------------------------------

Guvernul a dat noi asigurări miercuri că depune eforturi pentru aprovizionarea R. Moldova cu gaze, fie din Rusia printr-un nou contract pe termen lung, fie prin achiziții de pe piața europeană, unde prețul este însă mai mare, pe fundalul unei crize internaționale a prețurilor.

Cum funcționează economia cu nivelul de gaze la minimum
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct

Dar cum a făcut față economia moldoveană în cele trei săptămâni de când concernul rus de stat Gazprom, încă furnizor unic, a redus livrările pentru malul drept al Nistrului la 67% din consumul obișnuit pentru luna octombrie? Autoritățile au aprobat de urgență folosirea păcurii de către sectorul energetic. Moldovagaz, subsidiara Gazprom, a chemat consumatorii să facă economie: să oprească încălzirea peste noapte când stau sub plapumă și să nu fiarbă un ceainic chiar plin, când își fac numai o cană de ceai.

Între două vizite, una în Polonia unde a căutat luni și marți o posibilă nouă sursă cu care să înlocuiască lipsa din conducte, și alta deja la Moscova, unde va pleca joi împreună cu Vladislav Kulminski, vice-premierul pentru reintegrare, responsabilul cu infrastructura din guvernul de la Chișinău, vicepremierul Andrei Spînu, a estimat că, nefiind încă pornit, sezonul de termificare, dar și sectorul energetic în general, nu sunt deocamdată afectate de deficit:

“Și grădinițele, și școlile încep să fie conectate – deci este un proces absolut normal.”

Fiind întrebat despre o posibilă știre, precum că întreprinderi transnistrene ca uzina metalurgică și cea de ciment de la Râbnița, și-ar fi sistat activitatea, Spânu a spus:

“Dacă se confirmă, asta este: din păcate, până se rezolvă această situație, vor trebui să fie sistate, fie să treacă la resurse alternative.”

Moldovagaz, pe de altă parte, a făcut apeluri repetate zilele trecute către marii consumatori de resurse energetice, în afară de instituții publice și consumatori casnici, să-și optimizeze consumul, iar când furnizorul de la Sângerei le-a cerut conectarea la conductă, pe grafic, grădinițelor, s-a văzut nevoită să-i explice întreprinderii de la Sângerei că a încurcat consumatorii.

Alții au criticat același îndemn al Moldovagaz, spunând că ar semăna mai mult a pregătire de teren pentru Gazprom în ajun de negocieri cu Chișinăul. Vadim Ceban, șeful companiei, a reacționat personal, vorbind pe pagina sa de FB despre optimizarea de resurse - un trend general în lume, din păcate nu și în R. Moldova. „Pentru ce să aduci la fierbere un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”, s-a întrebat șeful Moldovagaz, iar în fraza următoare a îndemnat din nou întreprinderile să utilizeze alte resurse decât metanul.

Ca să folosești alți agenții energetici, trebuie să te pregătești.

Ștefan Golubciuc, din fruntea unei asociații a procesatorilor de fructe și legume din R. Moldova, spune, pe de altă parte, că un astfel de transfer nu se face într-o noapte, iar fabricile de conserve, aflate în plin sezon de producere, au fost luate prin surprindere de optimizările cerute de furnizor: „Ca să folosești alți agenții energetici, trebuie să te pregătești. Da, unele fabrici au cazane pe biomasă, dar asta acoperă 15-20% din necesități. Pentru că nimeni până acum nu a pus întrebarea că nu va fi gaz, pregăti-ți-vă ș.a.m.d. Dimpotrivă, se spunea: lucrăm pe gaz, că este mai ecologic, nu a fost nici un semnal, ne-am trezit peste noapte. E plin sezon, au rămas merele, dar sunt foarte multe și întreprinderile se descurcă cu greu și colegii sunt nevoiți să micșoreze volum ul de producere ca să se încadreze în limitele care le-au fost stabilite. ”

Vadim Ceban, șeful consiliului de administrare Moldovagaz, spune, însă, că dificultățile ar trebui în curând să dispară, asigurând din nou consumatorii protejați că nu vor rămâne fără acces la gazoduct:

„Noi acum asigurăm toți consumatorii casnici, iar limitări sunt pentru anumiți consumatori industriali, dar nu la toți fiindcă evident că nu putem fabricile de panificație, de lactate să le oprim, pentru că sunt produse de primă necesitate. Sunt limitări la producerea sezonieră: fabricile de conserve, de zahăr, uscătoriile de fructe, de porumb. Evident, dacă vedem că cade presiunea în sistem si el poate să cadă, încercăm să menținem presiunea în sistem, ca să nu cadă. Am îndemnat la înțelegere, eu cred că în câteva zile vom soluționa problema și vom avea volumele necesare ca să acoperim tot volumul consumatorilor industriali.”

În aceeași conferință de presă ținută miercuri în clădirea executivului, vice-premierul Spînu a spus că guvernul va mobiliza noi rezerve de păcură pentru consumul Termoelectrica, care și-ar fi epuizat stocurile, iar în continuare păcură va veni și de peste Prut.

Centrala de la Cuciurgan - marele consumator de gaze din stânga Nistrului, dar care asigură Chișinăului livrările de energie, folosește și ea de ceva vreme cărbune, pe lângă metan.

XS
SM
MD
LG