Linkuri accesibilitate

„Gazprom-ul șantajează incalificabil R. Moldova ” (Eugen Tomac, europarlamentar)


Eurodeputatul român Eugen Tomac, Chișinău, 15 octombrie 2021.
Eurodeputatul român Eugen Tomac, Chișinău, 15 octombrie 2021.

Gazprom-ul, pur și simplu, șantajează astăzi într-un mod incalificabil Republica Moldova” a declarat europarlamentarul roman Eugen Tomac, aflat la sfârșitul săptămânii la Chișinău cu o delegație de europarlamentari din Partidul Popular European, partid din care face parte si PAS.

„Federația Rusă șantajează statele europene într-un context extrem de nefericit când criza de sănătate publică ne-a pus în față și această criză de energie. Federația Rusă manipulează prețul la gaze în toată Europa și sunt convins că o va face așa cum o face în prezent și în relația cu Republica Moldova” a mai spus Tomac într-un interviu cu Europa Liberă, viner 15 octombrie.

Întreprinderea Moldovagaz a cerut din nou vineri, și consumatorilor casnici și firmelor să-și „reducă temporar” consumul zilnic de gaze naturale, din cauza micșorării livrărilor de către concernul rus de stat, Gazprom.

Apelul din 15 octombrie este al treilea pe care Moldovagaz l-a emis pe site-ul său în ultimele peste două săptămâni.

Autoritățile pro-europene de la Chișinău negociază un contract nou, dar spun că discuțiile sunt complicate în condițiile unor prețuri record ale gazelor naturale pe plan internațional, care au crescut cu 600% față de începutul anului.

Moldovagaz care este deținută pe jumătate de Gazprom a cerut la începutul lunii consumatorilor industriali inclusiv celor din complexul termoenergetic să treacă la combustibil alternativ. Guvernul a autorizat folosirea rezervelor de păcură.

Pe fundalul crizei energetice, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a anunțat că omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu este așteptat, în noiembrie, la Moscova, relatează IPN.

Lavrov a precizat că Rusia este deschisă dialogului, care trebuie însă bine pregătit.

Serghei Lavrov a mai spus că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu o dată, a menționat în discursurile sale publice dorința de a avea relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă. Însă, unii reprezentanții ai Occidentului i-ar fi reproșat acest fapt, ceea ce, spune Serghei Lavrov, indică implicare din partea Bruxelles-ului și SUA în chestiunile interne ale Republici.

Pentru moment, Ministerul de externe de la Chișinău nu a comentat anunțul.

XS
SM
MD
LG