Criza migranților: Rusia „joacă în aceeași echipă cu puterea de la Minsk” (Petras Auštrevičius, raportor pentru Belarus)

Coadă la mâncare, în fața halei unde au fost aduși unii din migranții din taberele imporvizate, sub cerul liber, în Belarus, în apropierea graniței cu Polonia, regiunea Grodno, 21 noiembrie 2021

„La granița dintre Belarus și Lituania nu mai este liniște și pace” a declarat pentru Europa Liberă europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius (RENEW), raportorul Parlamentului European pentru Belarus.

Auštrevičius a deplâns reacția anemică și întârziată a UE și NATO în chestiunea așa zișilor refugiați din state terțe de la granița dintre Belarus și Polonia, atrăgând atenția că exact în aceeași situație se află și Lituania, care se luptă să stăvilească valul de migranți la granițele sale. „Acești refugiați importați forțează granița UE și NATO. Și a fost nevoie să treacă patru luni până ce statele vestice din UE să realizeze că se întâmplă ceva grav. Toate informațiile pe care noi, Lituania, le-am oferit colegilor din Vest și instituțiilor europene și NATO, din timp, au rămas fără răspuns, luni la rând. Nu consider că instituțiile europene și transatlantice ne-au apărat cum se cuvine”, declară într-un interviu cu Europa Liberă europarlamentarul lituanian.

Mai mult, el a acuzat Moscova că a stat în spatele acestei manevre și a jucat în aceeași echipă cu puterea de la Minsk”.