După săptămâni de creștere a numărului de îmbolnăviri, autoritățile municipale din Chișinău spun că nu au mai rămas paturi libere de spital pentru pacienții cu COVID-19, inclusiv la terapie intensivă. Amenajarea de locuri noi este dificilă, iar paturile devin disponibile numai o dată cu decesul pacienților, a spus astăzi un oficial municipal.
Your browser doesn’t support HTML5
Spitalele municipale preiau aproape jumătate din pacienții infectați cu Covid-19 iar pentru că numărul îmbolnăvirilor este în creștere, situația din instituțiile medicale se înrăutățește de la o zi la alta, a declarat luni, Boris Gâlca, șef-adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău. El a precizat că sunt în proces de amenajare încă 200 de paturi la Spitalul „Sfânta Treime”, anterior fiind activate 18 paturi la terapie intensivă în cadrul aceleiași instituții. Potrivit demnitarului, presiunea pe sistemul de sănătate este tot mai mare, personalul medical este epuizat, iar uneori nu ajung paturi pentru tratarea pacienților în stare gravă:
„Suntem la limită cu paturile de staționar pentru tratamentul pacienților cu covid. Suntem în dificultate cu paturile de terapie intensivă. De cele mai multe ori, se eliberează, cu regret, prin decesul pacienților, cu toate că pe parcursul întregii perioade pandemice numărul de paturi de terapie intensivă în spitalele municipale a fost majorat de patru ori.”
### Vezi și... ### Inga Pasecinic (Strategii și Politici de Sănătate): „ Acest val este lupta celor nevaccinați”Responsabilii din sănătate înregistrează concomitent o creștere a numărului de noi contaminări, dar și a cazurilor letale. Numai în ultimele trei zile, media zilnică a deceselor a fost de peste 30 de cazuri.
Între timp, statisticile de profil atestă o înjumătățire a numărului de vaccinări, comparativ cu lunile de vară, când se înregistrau și zece mii de imunizări zilnice.
Boris Gâlca a atras atenția că, din numărul total de internați, 98% sunt persoane nevaccinate.
La Bălți, unde se înregistrează cele mai multe infectări după Chișinău, spitalul clinic reușește să facă față situației numai pentru că în raioanele învecinate au fost asigurate condiții pentru spitalizarea pacienților cu covid, notează Serghei Rotari, directorul instituției:
„S-au deschis paturi pentru maturi în Râșcani, Drochia, Soroca, Edineț, Sângerei, Florești și asta ne-a dat posibilitate ca în Bălți să fie transferați pacienții în stare medie și gravă, care-s pentru tratament mai complicat. Acum, noi am mai deschis o secție în baza secției de ftiziopneumologie. De aceea, parcă s-a mai diluat oleacă, dar totuși ne menținem la 320, 330.”
Your browser doesn’t support HTML5
Medicul spune că instituția poate să ofere asistență pentru un număr maxim de 335 de bolnavi, situația de acum fiind aproape de limită.
Făcând un nou apel la imunizare, ministrul sănătății Ala Nemerenco a atras atenția că cea mai mare parte a pacienților care ajung să fie internați nu au dat curs îndemnului de a se vaccina, dar regretele nu-i mai ajută.