Linkuri accesibilitate

Inga Pasecinic (Strategii și Politici de Sănătate): „ Acest val este lupta celor nevaccinați”


Maratorul vaccinării la Palatul Republicii, Chișinău, 20 iunie 2021.
Maratorul vaccinării la Palatul Republicii, Chișinău, 20 iunie 2021.

În R. Moldova, confruntată cu nou val extrem de agresiv al pandemiei de coronaviurs, numărul vaccinărilor zilnice s-a înjumătățit față de lunile de vară, au avertizat factori de decizie guvernamentali. Discutăm soluțiile posibile cu Inga Pasecinic, directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, organizație implicată în campania de promovare a vaccinării în mediul rural.

Interviu cu Inga Pasecinic, directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:32 0:00
Link direct

Inga Pasecinic: „Există mai multe explicații. Prima cu care aș veni, reiterez că, de fapt, cei care au vrut să se vaccineze deja au făcut-o; cei care sunt reticenți și antivaccin nu o vor face oricât de mult am încerca să-i convingem. Acum lucrăm cu pătura aceea indecisă, adică în ideea de a-i convinge sau de a le răspunde la acele întrebări care îi chinuie pentru a putea să-i convingem să-și facă și ei un vaccin.”

Europa Liberă: Uitați-vă, ratele de vaccinare în țările Uniunii Europene, de exemplu, sunt foarte înalte: în Danemarca – 95, Irlanda – 91, Portugalia – 90, Belgia, Norvegia – 85, Spania, Franța – 82 la sută și Republica Moldova – 24 la sută. Aceste cifre sunt despre eficiența autorităților, întâi de toate, sau despre gradul de educație al populației, sau despre altceva, cum estimați?

Inga Pasecinic: „Despre tot, fiindcă un studiu mai recent cu care s-au împărțit colegii mei de peste hotare denotă clar că aceste cifre referitoare la ratele de vaccinare pe țări depind foarte mult, în primul rând, de nivelul de dezvoltare a sistemului de educație, de nivelul de dezvoltare a sistemului de sănătate și de gradul de investiții în acestea, inclusiv de GDP (PIB), de alocațiile pentru sănătate și pentru educație.

Ar fi o explicație de ce e și România în coada țărilor europene, practic e penultima, doar Bulgaria un pic o devansează la cifre și Republica Moldova.

Respectiv, probabil că ține și de mentalitatea care trebuie neapărat resetată la moldoveni și la români. Sigur că aceasta nu se întâmplă peste noapte, e o muncă grea, o muncă asiduă.

Dacă aș merge pe unele exemple, dacă ați amintit Portugalia anterior, cu o rată de vaccinare peste 90%, am citit mult despre campania lor de vaccinare, care a fost condusă și este, de fapt, în continuare condusă de un general, da, de un militar și, desigur, ca și în cazul Israelului, aceasta înseamnă disciplină, în primul rând, pe când poporul nostru, știm cu toții că e ceva mai rebel, mai puțin ascultător, îi zici una, el face alta.

Ar trebui aplicate unele restricții mai (...) fiindcă suntem într-un declin în ceea ce ține de ratele de vaccinare.

De aceea, probabil că și din perspectiva autorităților posibil că ar trebui aplicate fie că unele restricții mai dure sau ar putea fi căutate inclusiv alte soluții, fiindcă suntem într-un declin în ceea ce ține de ratele de vaccinare pe raioane. Bine, eu le-am propus să monitorizeze acele raioane pe care le-am vizitat în cadrul campaniei – 13 la număr până la ziua de astăzi – și, într-adevăr, în luna august era o rată destul de bună de vaccinare, chiar în creștere, practic pe toate raioanele. Probabil că a fost o chestie favorizată și de dorința moldovenilor de a călători, fapt care era condiționat și de un certificat de vaccinare. Mai mult ca atât, au fost mulți concetățeni de-ai noștri care au venit în vacanță și mulți dintre ei au preferat să se vaccineze în Republica Moldova, fiindcă, spre exemplu, în Italia de mult un angajat oficial trebuie să prezinte un certificat de vaccinare la locul de muncă, altfel nu i se permite a se încadra în câmpul muncii, de aceea mulți concetățeni de-ai noștri au preferat să vină în Republica Moldova și să se vaccineze aici.

Mai mult ca atât, aici avem o varietate de cel puțin 4-5 vaccinuri, ceea ce, de exemplu, în Italia nu este și nu ești întrebat cu ce fel de vaccin ai vrea să te vaccinezi. Ce s-a întâmplat ulterior, în luna septembrie, sigur că un declin așteptat, explicat și prin numărul celor rămași indeciși care din ce în ce sunt mai puțini și e tot mai greu să-i convingi, să-i atragi, oricum ținem să monitorizăm raioanele vizitate deja și am observat că acolo unde am fost și am lucrat, am explicat, am comunicat cu cetățenii, cu colectivele de muncă, școli, grădinițe, cât de cât se menține un trend stabil, chiar ușor în creștere.

Aș zice că raionul Fălești este un exemplu stabil, în șase centre de vaccinare, creștere stabilă săptămânală, fiindcă chiar îi urmăresc cu interes. Din cele 13 raioane vizitate, 11 ar fi în trend de stabilitate-creștere și doar două – Taraclia ar fi o izolinie, deci nicio tendință de creștere, dar nici de descreștere până la început de octombrie și Drochia, din păcate, e raionul care denotă o rată în descreștere de vaccinare săptămânală de 10-80 de vaccinuri.”

Europa Liberă: Cum estimați Dvs., ce-i lipsește campaniei de vaccinare a Republicii Moldova, nu zic campaniei de comunicare, pentru că, probabil, numai să comunici nu e suficient. Italia, de exemplu, pe care o pomeneați mai sus îi trimite, într-adevăr, în concediu neplătit pe toți cei care nu s-au vaccinat, indiferent dacă sunt la stat sau la privat. În Republica Moldova însă simpla restricție, așa, mai serioasă e că nu poți intra într-un restaurant dacă nu ești vaccinat. Acesta este lucrul care face diferența sau altceva?

Inga Pasecinic: „Nu pot să zic că acest lucru ar face o diferență, fiindcă marea majoritate a celor nevaccinați sunt liberi angajați, cetățeni care au grijă de pământul lor, de gospodăria lor la țară, puțini dintre ei sunt angajați oficial în câmpul muncii, de aceea pe ei nu-i vei ademeni nicicum cu o zi sau cu două zile libere, pentru ei aceasta nu este un bonus.”

Europa Liberă: Există totuși observatori, dna Pasecinic, ați văzut probabil și Dvs., care cred că Republica Moldova, autoritățile ei se comportă cam la fel de iresponsabil ca și cetățenii atunci, de exemplu, când aplică măsuri de formă, cea cu purtatul de acte de identitate cu sine, o chestie pe care s-a făcut mult haz de necaz pe rețelele de socializare. Deci, autoritățile sunt criticate pentru că nu aplică măsuri eficiente, exact ca acele pe care le-au criticat aceste autorități anterior. N-am să vă cer o apreciere, dar v-aș ruga poate să ne imaginăm ce se poate întâmpla în continuare dacă lucrurile rămân așa cum sunt – țara puțin vaccinată, sistemul de sănătate depășit foarte serios, o țară întreagă a văzut condițiile din spitalul de la Edineț și în plus autorități, așa, parcă ezitante, după cum se vede.

Inga Pasecinic: „Atunci când aplici o măsură, introduci un regulament, o regulă, o lege trebuie să fie și mecanismul de verificare și atunci cetățenii noștri și așa rebeli, care sunt rebeli permanent, chiar și de la începutul pandemiei știau că nu vor fi verificați nicicum, dacă nu vor sta în carantină, în autoizolare, la fel și acum fac fals de acte, fiindcă știu că nu poate fi verificat acel certificat de vaccinare în momentul în care i se va solicita la intrarea într-un local, așa că atunci când introduci ceva trebuie să ai și un mecanism de verificare. La noi, oamenii, știind că acestea nu există, se relaxează în continuare și fiind și așa neascultători, acesta e rezultatul pe care îl avem – aproape 24% de vaccinați.

Ce aș propune eu, de fapt?

Două momente, poate că drastice, spre exemplu, colegii din România oferă servicii medicale, în primul rând, persoanelor vaccinate care fac COVID, cei nevaccinați care fac COVID sunt lăsați într-o listă de așteptare. Nu știu cât de etic, cât de uman este, dar oricum sistemul de sănătate, având și așa cheltuieli foarte mari pentru procurarea de vaccinuri, pentru soluționarea cazurilor de COVID la nivel de spitale, având vaccin absolut gratuit, deci sigur că o asemenea prioritizare ar fi o idee, dar, în primul rând, aș merge cu încă o doză de a fi administrată, doza a treia, un booster, fiindcă eu știu că Organizația Mondială a Sănătății recomandă, de fapt, să ne abținem de la aceasta pe motiv că nu toată populația este vaccinată și atunci nu putem să utilizăm acele doze de vaccinuri pentru cei care deja sunt vaccinați.

Aici aș zice că momentul în care am putea să-i așteptăm la infinit pe cei indeciși încă ar putea expira și termenele de valabilitate ale vaccinurilor, de aceea propunerea mea este să le utilizăm pentru doritorii de a se vaccina doza a treia, cu booster, și în cazul dat și acel vaccin să fie utilizat rațional și poate că între timp se mai trezește conștiința și la cei indeciși încă să o facă.

În momentul în care creierul omului este setat totuși pe deficit, aș ieși și aș zice ca autoritate: „Stimați cetățeni, de mâine doar categoria de persoane vaccinate cu schema completă au dreptul la a treia doză, de aceea aceste vaccinuri le utilizăm numai pe calea aceasta și prioritari sunt desigur cei din sectorul medical, din domeniile-cheie, deci cei care sunt expuși riscului foarte mare și persoanele din grupul de risc.

Ar fi fost bine ca acest vaccin să fie cu plată, poate că atunci ar fi trezit un interes mai mare

În rest, cetățenii care vor să se mai vaccineze facem o listă de așteptare și în măsura în care vom avea vaccinul disponibil veți avea posibilitate să vă vaccinați”. Nu mai zic că cred că din partea colegilor mei din teritorii voi avea susținători în acest sens, fiindcă medicii de la Comrat și de la Taraclia au zis că au obosit deja să meargă prin colectivități, prin care au fost de 3, de 4, de 5 ori în încercarea de a convinge oamenii să se vaccineze și au zis că ar fi fost bine ca acest vaccin să fie cu plată, poate că atunci ar fi trezit un interes mai mare în rândul cetățenilor, dar în cazul în care avem cinci seruri disponibile ne alintăm.”

Europa Liberă: Au dreptate cei care zic că acest val al pandemiei a ajuns la peste o mie, în jur de două mii chiar de cazuri noi zilnice înregistrate, deci acest val nou s-ar datora nevaccinaților, au dreptate cei care pun cumva problema așa tranșant în raport cu nevaccinații?

Acest val este lupta celor nevaccinați.

Inga Pasecinic: „Într-un fel, da, fiindcă am zis-o și eu de mai multe ori că acest val este lupta celor nevaccinați, fiindcă datele recente din România, pe Republica Moldova încă nu le am, câți din cei vaccinați au făcut COVID, pe când le am de ieri pe cele din România, mi le-au transmis colegii. Deci, din milioanele lor de vaccinați 1,3% au făcut COVID.

Aceste cifre probabil că vorbesc de la sine, că chiar dacă ești vaccinat, există probabilitate că vei face boala, dar acesta va fi o formă ușoară. De aceea susțin enunțul Dvs. și aș zice că este lupta celor nevaccinați acest val, dar omul e om, pe alocuri e responsabil, pe alocuri e mai puțin responsabil. Probabil că trebuie și oamenii puși într-un cadru anume, chiar dacă nu sunt destul de disciplinați, să-i disciplinăm noi, în cazul de față, autoritățile.”

Europa Liberă: Dar ați văzut că condiționalitățile care s-au aplicat, iată, în raport cu profesorii, de exemplu, nu știu dacă au dat rezultat? Sau au dat?

[Sunt] multe localități unde profesorii nevaccinați sunt acceptați la ore fără teste.

Inga Pasecinic: „Nu prea au dat. Am vizitat multe localități unde profesorii nevaccinați sunt acceptați la ore fără teste și nici nu li s-au cerut niciodată teste. Deci am vizitat localități unde din 14 profesori angajați la școală doar 4 s-au vaccinat și continuă să vină la ore, neprezentând un certificat de test, invocând faptul că, bine, la școală le vin copii din familii nevaccinate. Ideea pe care o promovăm este că profesorul este acel care trebuie să trimită un mesaj sănătos prin intermediul copilului către părinți, către familie, de aceea profesorii ar trebui să fie implicați în promovarea procesului de vaccinare.

Și noi peste tot unde mergem încercăm să facem asta, deci, după ce vizităm centrele de sănătate, imediat facem vizite la școli, licee, grădinițe. Și în momentul în care discutăm cu profesorii și le mai explicăm ceva, îi mai convingem. Chiar, iată, la Ceadâr, Leova, după o discuție, imediat 6 profesori care erau anti-vaccin s-au vaccinat, dar vreau să zic că atunci când încerci să impui ceva, nu prea ai șanse de succes, cum a fost în cazul profesorilor.

Când încerci să impui ceva, nu prea ai șanse de succes, cum a fost în cazul profesorilor.

Încerci să le bagi ceva, să-i impui să facă, pe când asta este contrar psihologiei omului care, fiind pe moment sănătos, nu vrea să aibă o agresiune din exterior, el simțindu-se perfect. Am să fac un pas înapoi și, dacă vă amintiți, mi se pare în luna iunie sau iulie când prin mari eforturi Comitetul de vaccinare, la care și eu sunt membră, a permis ca în etapa a doua să se vaccineze și profesorii de rând cu persoanele cu vârsta de 60+ și cele cu maladii cronice. Atunci, dimpotrivă, acesta a fost ca un bonus pentru profesori și au luat practic cu asalt acele puncte de vaccinare și atunci foarte mulți profesori s-au vaccinat. Deci, iarăși deficitul despre care vă vorbeam mai devreme.

În momentul în care nu că le faci o favoare, dar le deschizi o poartă și le spui că este și pentru ei acest lucru posibil, vei obține mult mai multe rezulte decât în cazul în care încerci să îi obligi să facă ceva, ei încă având anumite lacune și semne de întrebare despre același vaccin.”

Europa Liberă: Deci, dacă aș concluziona ceea ce spuneți Dvs., e că pe termen lung răspunsul la întrebarea cum faci un indecis să se vaccineze, e prin educație, acesta-i răspunsul pe termen lung, iar pe termen scurt – transformi în deficitar produsul pe care încerci să-l impui?

Inga Pasecinic: „Cam așa. Pe termen lung, sigur că e vorba despre resetarea mentalității.

Pe termen lung e vorba despre resetarea mentalității.

Noi nu putem aștepta rezultate mâine, chiar dacă astăzi merg din nou la Comrat, nu zic că rata va crește mâine la 20%, fiindcă e o chestie de educație, exact cum e educația pentru sănătate. Vorbesc astăzi cu 100 de persoane să renunțe la fumat și posibil că 3-4 vor renunța și e o muncă asiduă, pe când pe termen scurt, exact cum ați spus Dvs., nu că aș crea deficit, dar noi avem în cazul de față oportunitatea să lansăm vaccinarea cu doza a treia și atunci acest vaccin disponibil la momentul actual va fi utilizat rațional, iar cei care sunt încă indeciși nu au decât să se conformeze și să se mai gândească, și să decidă.”

Europa Liberă: Ce putem întreprinde ca acest demers al Dvs. să ajungă la urechile autorităților sau l-ați discutat deja cu autoritățile? Bănuiesc că poate v-au consultat ele din moment ce vă ocupați de această campanie de comunicare. Cine poate ști mai bine ce poate lucra în condiții moldovenești?

Inga Pasecinic: „În zilele următoare voi prezenta niște concluzii și recomandări pe partea campaniei petrecute deja și voi veni cu aceste sugestii și, mai mult ca atât, în viitorul apropiat sper că va fi o nouă ședință a Comitetului de vaccinare și voi încerca acolo să-mi expun părerea și gândurile, de fapt, în speranța că voi fi auzită și ascultată.”

XS
SM
MD
LG