Într-o nouă încercare de a preveni transformarea școlilor în focare de răspândire a infecției de COVID-19, autoritățile sanitare au decis testarea gratuită a elevilor care revin la învățătură după ce s-au aflat în carantină. Decizia a fost luată după o săptămână în care doar în municipiul Chișinău au fost confirmate cazuri de infectare cu COVID-19 printre elevi, profesori și personalul auxiliar în aproape jumătate din școli. Un oficial municipal a spus că există cazuri în care părinți infectați își trimit copiii la școală fără a informa diriginții despre îmbolnăvire. Unii părinți, pe de altă parte, scriu pe rețelele de socializare că infecția le-a fost adusă acasă de copii, de la școală.
Odată cu răcirea vremii ce cauzează inevitabil infecţii respiratorii, noul tip de coronavirus își face tot mai des apariția în şcoli. Este exact locaţia în care unii părinţi îi acuză pe alţii că pun în pericol sănătatea publică în loc să își țină copiii acasă dacă observă în familie primele simptome ale Covidului.
Pentru a nu transforma şcoala în focare de infecţie, autorităţile au decis luni, la şedinţa Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, să fie testaţi toţi elevii plasaţi în carantină, nu şi pedagogii. Coordonatoarea campaniei naţionale de vaccinare, Ninel Revenco, care face parte din această comisie, a spus că profesorii nu vor fi testaţi, chiar dacă şi cei vaccinaţi pot fi purtători, asta deoarece cei vaccinaţi sunt expuşi la mai puţine riscuri. Ninel Revenco a afirmat că s-a ajuns la această măsură pornind de la recomandările internaţionale că şcoala se va închide ultima dacă nu au avut efect ale măsuri antiepidemice.
Acei care nu au test revin la 14 zile...
Ninel Revenco: „Este vorba despre copiii care au intrat în carantină, pot merge la medicul de familie, la a şaptea zi de la aflarea în carantină, şi în caz că testul este negativ, pot reveni la lecţii. Acei care nu au test revin la 14 zile. Aceasta este practica şi recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a epidemiologilor internaţionali şi din ţară”.
Europa Liberă: Ce se întâmpla în cazul profesorilor? Vor fi testaţi şi ei?
Ninel Revenco: „Profesorii trebuie să meargă la vaccinare. Contraindicaţii pentru vaccinare sunt unice, doar poate fi o amânare, dar deja a fost timp suficient toată vara, profesorii trebuiau să meargă la vaccinare pentru a fi protejaţi”.
Liderul sindicatului din educaţie, Ghenadie Donos, salută ideea testării gratuite a elevilor, doar că după părerea lui ar fi bine ca testarea să fie extinsă nu doar la clasele plasate în carantină urmare a depistării unor cazuri noi de Covid. La fel, preşedintele sindicatului din învăţământ cere ca şi dascălii şi alţi angajaţi din sistem să fie testaţi din fonduri publice, indiferent dacă au făcut vaccinurile anti-Covid sau nu. După părerea lui Ghenadie Donos, autorităţile ar trebui să poarte mai multă responsabilitate pentru situaţia din educaţie, aşa vor fi evitate acuzaţii venite dinspre părinţi care-şi fac griji de evoluţia epidemiologică din şcoli:
Angajatorii sunt acei care trebuie să achite testele...
„Ieri am primit un răspuns de la Ministerul Muncii în care se confirmă această certitudine a noastră că angajatorii sunt acei care trebuie să achite testele. Noi nu contestăm în nici un caz necesitatea vaccinării, imunizării colective şi rezultatul de 85% pentru educaţie cred că este unul bun, dacă nu foarte bun. Eu personal, ca cetăţean şi ca părinte, şi ca pedagog, consider că da trebuie realizată testarea pentru a avea certitudinea că suntem în siguranţă, numai că insist categoric ca acest lucru să fie făcut din buget, din asigurările medicale pe care le plătim 9% din salarii, pentru a testa, în primul rând, şi copiii”.
Ala Revenco de la Asociaţia „Părinţi Solidari” se arată convinsă că nimeni din autorităţi nu verifică dacă pedagogii nevaccinaţi îşi fac o dată la două săptămâni teste din contul lor. Decizia din vară a iscat scandal în rândul angajaţilor din învăţământ. Pentru a ţine situaţia sub control, potrivit Alei Revenco, ar fi binevenită testarea gratuită în masă a angajaţilor din educaţie.
„Testarea ar fi foarte bine să fie făcută cel puţin în rândul pedagogilor, a educatorilor, personalului, măcar atât, dacă ar fi capabil statul nostru să ofere asta, nu vorbim de copii care sunt enorm de mulţi. Evident că conducerea şcolilor nu poate spune profesorului: Mâine nu ieşi la lecţii, căci copiii vor veni. Cred că procesul educaţional continuă, dar este ceva grav ce se întâmplă la noi pe partea de percepere a problemelor de virus, când după aproape doi ani de virus, cu atâtea consecinţe şi cu atâta lume bolnavă care neagă fenomenul se expun public, mai avem persoane care nu acceptă anumite măsuri şi din cauza asta suntem foarte divizaţi ca societate şi este greu să mergi pe o linie unică de preîntâmpinare”.
Suntem foarte divizaţi ca societate...
Directoarea executivă a Asociaţiei „Părinţi Solidari”, Ala Revenco, crede că trebuie găsite alte metode de convingere a populaţiei să se vaccineze. După părerea ei, în lupta cu pandemia, şcoala este instituţia care trebuie închisă ultima, iar testarea în masă e cea mai ieftină şi eficientă dintre soluţiile existente.