După ce Vladimir Putin pare a fi semnalat că ar lua în considerare o soluție negociată a crizei ucrainene, fără să ofere însă prea multe indicii practice de reducere a tensiunilor, observatori politici încearcă să formuleze câteva concluzii, asta neindicând în nici un caz că impasul e depășit.
Prima concluzie formulată de colectivul editorial de la Washington Post este că „supraviețuirea democrației este strâns legată de geopolitică”. Acest principiu îi vizează pe cei care se întreabă care este interesul național al Americii, în conflict, răspunsul editorialiștilor fiind că pentru Statele Unite este important să se împiedice ca ordini democratice să fie luate cu asalt prin forță pentru că asta creează precedente periculoase.
O a două concluzie este că, indiferent cât și-ar dori administrația să se concentreze asupra Chinei, ca principală primejdie, „nu se poate conta că celelalte puteri ale lumii vor face loc acestei priorități”.
### Vezi și... ### Vladimir Putin a spus, după dialogul cu Olaf Scholz, la Moscova, că țara lui nu vrea război în EuropaEditorialiștii spun că Putin se ascunde în spatele pretextului că Alianța NATO ar fi un pericol de securitate, pentru „a justifica un nou imperiu rus, bazat pe ideologia anti-democratică pe care el a urmat-o ani de zile”. „Cel mai adecvat răspuns este coeziunea” – se arată în editorial, care laudă administrația Biden pentru a fi contribuit la o ripostă coordonată.
Articolul arată că impulsul anti-NATO al lui Putin s-ar putea întoarce împotriva lui, cu țări cum sunt Finlanda și Suedia putând opta pentru aderare.
Autorii arată că actuala criză ar trebui să convingă Germania să își ridice nivelul cheltuielilor militare, arătând de asemenea că dependența sa energetică față de Rusia este „nesustenabilă. „Toate democrațiile trebuie să își treacă politicile ecologice printr-un filtru geopolitic, asigurându-se că tranziția la surse de energie mai curate nu creează dependență, de scurtă durată, față de petrol și gaze livrate de autocrații”.
Putin – susțin editorialiștii – încearcă să demonstreze lumii că forța militară și presiunea încă contează și este datoria politicii externe americane să facă dovada că el greșește.
### Vezi și... ### Biden spune că un atac rusesc asupra Ucrainei este încă posibil și nu vede nicio dovadă a retragerii trupelor rusești