Linkuri accesibilitate

Biden spune că un atac rusesc asupra Ucrainei este încă posibil și nu vede nicio dovadă a retragerii trupelor rusești


Joe Biden
Joe Biden

Președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul nu vede încă dovezi ale unei retrageri a trupelor rusești din zonele din apropierea graniței cu Ucraina și a avertizat că o invazie a Moscovei rămâne o posibilitate.

Într-un discurs de 10 minute adresat națiunii pe 15 februarie, Biden și-a exprimat speranța că diplomația va funcționa, dar a declarat că Statele Unite vor fi pregătite să lovească dur Rusia cu sancțiuni dacă aceasta invadează Ucraina.

De asemenea, el a părut să-i pregătească pe americani pentru consecințe pe plan intern, spunând că s-ar putea confrunta cu prețuri mai mari la energie în cazul unei escaladări din partea Rusiei, ceea ce va declanșa sancțiuni, dar a spus că americanii înțeleg că apărarea democrației „nu este niciodată fără costuri”.

Biden a spus că lucrează la atenuarea oricărui impact asupra prețurilor petrolului, care sunt deja aproape de maximele ultimilor opt ani.

Discursul președintelui vine cu o zi înainte de data la care administrația sa ar fi spus, potrivit presei americane, că Rusia ar putea ataca Ucraina.

Mai devreme, în cursul zilei, ministerul rus al Apărării a declarat că a început să retragă unele trupe aflate în apropierea graniței cu Ucraina, ceea ce a trezit speranțe pentru o reducere a tensiunilor. Biden a declarat: „Ar fi bine, dar nu am verificat încă acest lucru”. Trupele rusești - pe care le-a estimat la peste 150.000 - rămân „foarte mult într-o poziție amenințătoare”, a spus președintele american.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG