Un grup de aproximativ 93 de persoane care au fost expulzate de Croația sunt găzduite într-un centru de primire temporară în apropierea orașului Bihac, în nord-vestul Bosniei. Primul grup de aproximativ 80 de migranți a sosit la centru din Croația la 30 martie.
Aceștia au fost aduși la centru însoțiți de poliția de frontieră bosniacă, în coordonare cu Serviciul de stat pentru afaceri externe.
### Vezi și... ### Pe agenda Uniunii Europene: noua criză a migrațieiMustafa Ruznic, liderul cantonului Una-Sana din nord-vestul Bosniei, a declarat pentru RFE/RL că a cerut autorităților bosniace să furnizeze informații despre originea migranților și motivul pentru care au fost relocați din Croația. El nu a primit încă un răspuns.
Poliția croată nu a răspuns atunci când RFE/RL i-a cerut să comenteze expulzarea migranților.
Un purtător de cuvânt al Ministerului bosniac al Securității a declarat pentru RFE/RL că migranții au fost aduși la punctul de trecere a frontierei în temeiul acordului de readmisie dintre Bosnia și Croația.
„Este o procedură obișnuită și asta facem și în relația cu Serbia sau Muntenegru în cadrul acordurilor cu aceste țări", a declarat Admir Malagic.
Acordul prevede că persoanele care intră în Croația din Bosnia vor fi returnate în Bosnia.
Numărul migranților a crescut de trei ori
Numărul migranților care sosesc în Slovenia de când Croația a intrat în zona europeană fără pașapoarte Schengen, la 1 ianuarie, a crescut cu 300%.
Premierul sloven Robert Golob a avertizat, într-o declarație făcută la 27 martie, după o întâlnire cu premierul croat Andrej Plenkovic, asupra creșterii presiunii asupra Croației și Sloveniei ca țări de tranzit pentru migranții care urmăresc să ajungă în Italia.
„Căutăm modalități prin care să monitorizăm întregul culoar de la granița bosniacă până la granița italiană prin participare trilaterală, pentru a stabili un control mai bun al migrației ilegale", a declarat Golob.
### Vezi și... ### Refugiații: o condiție umană eternăPlenkovic a afirmat, după întâlnire, că poliția croată păzește frontiera în conformitate cu legea. „Cooperăm cu autoritățile și poliția din alte țări și prevenim migrația neregulamentară, iar cei 6500 de polițiști croați care păzesc frontiera se comportă în conformitate cu legile croate și cu normele și standardele europene și internaționale", a declarat Plenkovic. El a subliniat încă o dată că Croația nu va instala garduri sau sârmă ghimpată la granița cu vecinii săi din sud-estul Europei.
Potrivit poliției slovene, în primele două luni ale anului 2023, Slovenia a înregistrat 5162 de tentative de intrare ilegală în țară, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut au existat doar 1295 de tentative.
Migranții provin, în principal, din Afganistan, Maroc, Rusia și Cuba.
Presa croată a citat date ale Ministerului de Interne care arată că, de la intrarea Croației în spațiul Schengen, numărul solicitanților de azil a crescut cu 800% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă peste 90% dintre aceștia se îndreaptă imediat spre Europa de Vest.