Verdictul final pe dosarul lui Ilan Șor a fost publicat de CSJ vineri, 13 decembrie, și vine după un șir de amânări.
Avocații lui Șor au cerut instanței supreme achitarea clientului lor sau trimiterea cauzei la rejudecare și încetarea urmăririi penale. Ei au susținut în fața magistraților că deciziile anterioare ale instanțelor judecătorești pe acest caz nu au fost imparțiale, întrucât politicienii l-au acuzat constant pe Ilan Șor că ar fi vinovat de furtul miliardului.
Magistrații CSJ au respins însă aceste argumente, menționând că declarațiile politicienilor nu au fost suficiente pentru a pune la îndoială obiectivitatea colegilor lor de la Curtea de Apel Chișinău.
În plus, ei au spus că însuși Șor nu a negat că a primit împrumuturi prin intermediul companiilor care au fost implicate în „frauda bancară”.
La 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat pe Ilan Șor de fraudă la scară largă și spălare de bani. Oligarhul a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru prima infracțiune și șase ani pentru a doua, dar magistrații au decis ca pedeapsa totală să fie de 15 ani de închisoare cu executare.
- Te-ar putea interesa și: Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la 15 ani de închisoare pe Ilan Șor
Șor a mai fost obligat să restituie Băncii de Econommii (BEM) 5,3 miliarde de lei.
Potrivit procurorilor, în 2014, Șor era președintele Consiliului de administrație al BEM și a retras bani din bancă prin intermediul unor companii intermediare, pe care le controla.
Banca a acordat împrumuturi acestor companii, care, la rândul lor, au transferat banii către alte firme, din zone off-shore, pentru a ascunde originea fondurilor și a evita returnarea creditelor către bancă. Curtea de Apel a menționat atunci în hotărârea sa că Șor a „abuzat de încrederea” departamentului de credit al băncii și a indus în eroare angajații acestuia.
În 2017, prima instanță l-a condamnat pe Șor în acest caz la șapte ani de închisoare. În ciuda faptului că procurorul a solicitat o pedeapsă de 19 ani de închisoare, judecătorul Andrei Nicula a recalificat acuzația adusă oligarhului într-una mai blândă.
La acel moment, avocații lui Șor au contestat verdictul și au susținut că de fapt beneficiarii finali ai retragerii banilor au fost ex-premierul Vladimir Filat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Aceștia au cerut ca clientul lor să fie achitat, în timp ce procurorii au solicitat o pedeapsă mai aspră.
Potrivit ultimelor informații, Șor se ascunde de justiția moldoveană la Moscova. Oligarhul s-a mutat acolo în februarie 2024 din Israel, unde a locuit după ce a părăsit Moldova în vara anului 2019. Imediat dupăce Șor a ajuns la Moscova, autoritățile moldovene au cerut celor ruse ca oligarhul să fie reținut și predat lor, dar Rusia a respins cererea, motivând că este vorba de un caz „politic”.
În mai 2024, Șor a anunțat că a obținut cetățenia rusă. La scurt timp după aceea, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat că Moldova a solicitat repetat extrădarea lui Șor la Chișinău. Până în prezent, autoritățile nu au spus dacă au primit sau nu un răspuns de la Moscova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te