Examinarea litigiului durează de 14 ani. De-a lungul timpului, cauza a fost întoarsă pentru reexaminare de mai multe ori. Asupra acesteia s-au pronunțat Judecătoria Buiucani, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Ultima a întors cauza spre reexaminare de patru ori.
Mitropolia Basarabiei a apelat la justiție în 2010, cerând anularea contractului prin care Ministerul Culturii îi transmitea în folosință Mitropoliei Moldovei 21 de mănăstirii pe un termen de 50 de ani.
Mitropolia Moldovei, subordonată canonic patriarhiei ruse, susține că Mitropolia Basarabiei, care face parte din Biserica Ortodoxă Română, nu „ar putea pretinde la folosirea nici măcar a unei mănăstiri” din cele transmise, și cerut judecătorilor să respingă cererea acesteia.
Ultima decizie în dosar a fost emisă de Curtea de Apel Chișinău în anul 2023. Atunci, magistrații au anulat actele emise de Ministerul Culturii. Ei au spus că ministerul nu a determinat dacă edificiile aparțin la un cult religios sau altul. „Autoritățile statului trebuie să aibă un comportament similar, egal pentru toate cultele religioase”, se arată în decizia judecătorilor.
Mitropolia Moldovei nu a fost de acord cu această decizie a Curții de Apel și a contestat-o la CSJ. După amânarea mai multor ședințe de judecată, Mitropolia Basarabiei a solicitat judecătorilor să accelereze examinarea cauzei. Reprezentanții acesteia au afirmat că, atâta timp cât nu există o decizie judecătorească definitivă, „Mitropolia Moldovei continuă persecuțiile preoților și parohiilor Mitropoliei Basarabiei care își desfășoară activitatea în lăcașele de cult transmise Mitropoliei Moldovei prin actele contestate”.
Pe 6 ianuarie, judecătorii CSJ au explicat că examinarea speței este îngreunată deoarece în instanță activează doar opt judecători din cei 19 câți ar trebui să fie conform legii - magistrații având de examinat circa 6.000 de dosare.
Totuși, completul de judecată a admis cererea Mitropoliei Basarabiei și a obligat CSJ să examineze dosarul până la 7 martie 2025.
- Te-ar putea interesa și: Câte parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei în ultimii 2 ani
În Republica Moldova activează două mitropolii ortodoxe – cea a Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, și cea a Basarabiei, care face parte din Biserica Ortodoxă Română.
Conflictul dintre cele două mitropolii a luat amploare după începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. De atunci, aproape 200 de parohii au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei, opunându-se sprijinului pe care biserica rusă îl oferă Kremlinului în campania sa împotriva Ucrainei.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te