Linkuri accesibilitate

Câte parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei în ultimii 2 ani


ÎPS Petru (stânga, în față), Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Teofan (centru), Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, în timpul inaugurării unei noi biserici din or. Ungheni.
ÎPS Petru (stânga, în față), Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Teofan (centru), Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, în timpul inaugurării unei noi biserici din or. Ungheni.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, aproape 200 de parohii au părăsit Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse) și au aderat la cea a Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române), a spus Europei Libere Mitropolitul Petru al Basarabiei.

„Până acum 2 ani, treceau mult mai puține parohii la Mitropolia Basarabiei. Urmează să mai treacă și alte biserici. Încetul cu încetul, veți vedea. Ne bucurăm că putem face actele mai ușor. Încă sunt piedici, dar nu așa ca până acum”, a spus Mitropolitul Basarabiei.

Cei plecați s-au arătat nemulțumiți, în primul rând, de faptul că Patriarhia Moscovei susține agresiunea rusă în Ucraina. Un alt motiv este că Patriarhia Română îi angajează oficial și le plătește salarii ca-n România, spre deosebire de Mitropolia Moldovei care nu le dă lefuri, ba chiar le cere taxe per biserică.

„De ce trec preoții la Mitropolia Basarabiei? Pentru că i-a plătit și îi plătesc. Și în al doilea rând, Mitropolia Basarabiei ridică orice hotare morale, acolo preoții ce vor, aceea fac. Nu le zice nimeni: „Măi, nu se poate”. Acolo tot se poate, numai treci cu noi”, a comentat, într-un interviu cu Europa Liberă, Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, un cunoscut ierarh al Mitropoliei Moldovei.

Aproape 200 de parohii au trecut la Mitropolia Basarabiei, de când a început invazia Rusiei în Ucraina
Așteptați
Aproape 200 de parohii au trecut la Mitropolia Basarabiei, de când a început invazia Rusiei în Ucraina

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00

Majoritatea transfugilor au fost caterisiți de Mitropolia Moldovei, pe motiv că au încălcat jurământul depus la hirotonie și au părăsit „samavolnic, neîntemeiat și fără carte canonică jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Moldova”. De asemenea, Sinodul le-a retras toate distincțiile acordate pe parcursul slujirii preoțești.

Arhiepiscopul Marchel spune că Mitropolia Basarabiei ia ceea ce Mitropolia Moldovei „aruncă peste gard ca netrebuincios”.

În R. Moldova activează două mitropolii ortodoxe – cea a Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, și cea a Basarabiei – supusă Patriarhiei Române. Conflictul dintre cele două a luat amploare după începutul agresiunii ruse la scară largă asupra Ucrainei.

Susținută de guvernările precedente, Mitropolia Moldovei s-a plâns la Moscova că pierde teren în R. Moldova nu doar pentru că este asociată cu agresorul, dar și pentru că Mitropolia Basarabiei are sprijinul autorităților pro-europene de la Chișinău.

În campania pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie, cele două mitropolii se acuză reciproc că fac politică în biserică, contrar canoanelor ortodoxe și legislației moldovene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG