Cu 15% rată de vaccinare, autoritățile sanitare par să nu mai mizeze pe accelerarea imunizării

Al treilea maraton de vaccinare anti-Covid la Chișinău. 26 iunie 2021

Astăzi la o conferință de presă, oficiali de la Ministerul Sănătății au dat detalii despre certificatul de vaccinare anti-COVID-19, vehiculând din nou, pe fondul temerilor de noile tulpini, ideea vaccinării obligatorii a unor categorii profesionale.

Your browser doesn’t support HTML5

Cu 15% rată de vaccinare, autoritățile sanitare par să nu mai mizeze pe accelerarea imunizării

După ce săptămâna trecută au promis să facă cunoscute rezultatele laboratoarelor externe privind prezența noilor tulpini de Covid în R. Moldova şi că dacă acestea vor fi pozitive să oblige eventual unele categorii de angajaţi să se vaccineze, autoritățile din sănătate şi-au nuanțat miercuri declarațiile. Rezultatele de laborator nu au fost recepționate deocamdată şi nici nu se ştie când vor fi, a precizat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Denis Cernelea, cel care le promitea încă miercurea trecută. O a doua precizare a fost făcută de şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică (ANSP), Vasile Guştiuc, cea că nu se pune deocamdată problema obligativității vaccinării: „Vor fi precăutate alte măsuri pentru a nu stabili obligativitate, dar pentru a pune nişte măsuri de condiționare pentru anumite categorii de angajaţi.”

Guştiuc nu a precizat ce condiționări anume ar putea fi impuse, dar a spus că printre categoriile vizate s-ar număra angajaţii din educaţie, cei din domeniul HoReCa (heteluri, restaurante, cafenele) şi transportatorii de pasageri. Şeful ANSP a mai amintit că în cea mai recentă decizie Comisia Națională pentru Situații Excepționale a formulat o recomandare managerilor de întreprinderi să-şi imunizeze cel puţin 70 la sută dintre angajaţi până la 1 septembrie.

În pofida unei campanii de vaccinare destul de active, cu maratoane şi echipe mobile, procesul de imunizare decurge mai lent decât şi-au propus iniţial autoritățile din sănătate.

### Vezi și... ### Ministerul Sănătății examinează posibilitatea vaccinării obligatorii

Din martie, de când a început campania de vaccinare, doar 11 la sută dintre cetățeni au fost imunizați complet, iar puţin peste 15 la sută – cu o singură doză. E un rezultat care face practic imposibilă ţinta planificată de autorităţi, cea de a atinge în toamnă o rata de imunizare de 70 la sută pentru a forma imunitate colectivă.

### Vezi și... ### În Franța, lucrătorii medicali vor fi obligați să se vaccineze anti Covid-19

Pe fondul temerilor legate de noile tulpini de coronavirus autoritățile sanitare par să nu mai mizeze, cum o făceau până nu demult, doar pe accelerarea vaccinării. Începând de luni au fost impuse mai multe restricţii sanitare, mai ales la trecerea frontierei de stat pentru a diminua riscurile de import şi de răspândire a noilor tulpini. Au fost înăsprite măsurile la intrarea în țară, în special pentru persoanele care revin din aşa-numitele zone roşii, adică din state cu o creştere considerabilă a noilor cazuri de infectări, mai ales cu tulpina Delta. Persoanele care revin în R. Moldova din țări cu risc epidemiologic sporit sunt obligate să stea în carantină, indiferent dacă au sau nu testul negativ la Covid. Sunt scutiți de această măsură cei care dețin dovada vaccinării sau un certificat care să confirme că au fost infectați anterior cu Covid şi au anticorpi.

### Vezi și... ### Germania nu va adopta vaccinarea obligatorie anti-COVID a anumitor categorii de cetățeni

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Denis Cernelea dă asigurări că fluxul de călători este monitorizat cu stricteţe.

„Fiecare caz este analizat minuţios, ceea ce permite ţinerea sub control a noilor infectări. Majoritatea cazurilor de import au fost identificate la persoane care se aflau în carantină fapt care a permis localizarea şi reducerea posibilităţii de transmitere în continuare a infectărilor”.

Între timp, Ministerul Sănătăţii a anunţat că certificatele de vaccinare ale R. Moldova sunt disponibile deja şi în format digital, în trei limbi: româna, rusa şi engleza şi pot fi descărcate online pe platforma certificate-covid.gov.md. Denis Cernelea precizează că certificatul digital moldovean corespunde celui al Uniunii Europene, dar încă nu e limpede când va fi şi echivalat.

„Suntem în comunicare cu acel departament de tehnologii informaţionale al Consiliului Europei. Se integrează datele. Urmează să fie efectuate nişte confirmări legislative pentru statele terţe şi ulterior discutăm şi despre posibilitatea de acceptabilitate reciprocă. La moment, certificatul de vaccinare prezentat cu toate elementele de securitate corespunde integral prevederilor UE şi nu este o problemă pentru utilizarea lui în alte state.”