Cu cât ar putea crește rețeaua școlilor model din Republica Moldova

Imagine din prezentarea ministerului Educației și Cercetării a conceptului de școală model, în stânga - o cantină, în dreaptă - o sală de studii.

Rețeaua de școli model va fi extinsă cu până la 90 de instituții de învățământ în următorii ani, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unui eveniment de donație de echipamente digitale pentru școlile model, din 26 decembrie.

Ministrul a spus că, pentru început, au fost selectate 35 de instituții de învățământ (câte una din fiecare raion și câte una din Chișinău și Bălți), în care se vor investi până la două milioane de euro pentru modernizarea și dotarea lor cu echipamente de ultimă oră. În următorii ani, numărul școlilor ar putea crește de aproape trei ori.

Perciun a spus că școlile au fost selectate în așa fel încât să ofere „elevilor din fiecare raion posibilitatea să aibă acces la cel puțin o instituție de învățământ care să fie pe deplin dotată cu cele necesare și să ofere calitate în educație la nivel european și la nivelul așteptărilor părinților”.

În proiectul școlilor model au fost mobilizați atât partenerii externi, dar și mai multe companii private din R. Moldova. Donatorii au oferit cinci table interactive de ultima generație, în valoare de un milion de lei, pentru cinci instituții de învățământ din rețeaua școlilor model. Este vorba despre: Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din orașul Ștefan Vodă, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești, Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din Glodeni, Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, din Răzeni, Ialoveni și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Telenești.

Directorii școlilor au spus că datorită acestor echipamente, școlile pot oferi elevilor studii de o calitate mai bună, în pas cu tehnologiile moderne.

„E un cadou frumos și astfel o să oferim elevilor noi oportunități ce țin de digitalizare. Ei o să poată să se integreze frumos în comunitatea europeană”, a spus directoarea liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Telenești, Doina Bordeianu.

Instituțiile de învățământ din rețeaua școlilor model au fost selectate după două criterii: să aibă cel puțin 500 de elevi și suficient spațiu pentru a primi elevi din școlile mici din împrejurime.

Din septembrie 2024, părinții care vor accepta să-și dea copiii la școli mai mari primesc câte 1.000 de lei pe lună.

Pentru crearea rețelei celor 35 de școli model, este nevoie de circa 70 de milioane de euro. Ministerul a identificat 14,5 milioane de euro, pentru anumite lucrări care se vor desfășura pe parcursul acestui an, și mizează pe suportul Băncii Mondiale și altor parteneri străini, precum și a agenților economici din R. Moldova.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te