CUC semnalează noi provocări în Zona de Securitate | Dosarul dezordinilor în masă a fost trimis în judecată

Militarii Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate de pe Nistru, s-ar fi deplasat necoordonat cu tehnică militară în apropierea postului de menținere a păcii nr. 9 (stânga Nistrului) din apropierea podului Vadul lui Vodă

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Zonadesecuritate.md scrie că miercuri, 19 aprilie, militarii Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate de pe Nistru, s-ar fi deplasat necoordonat cu tehnică militară în apropierea postului de menținere a păcii nr. 9 (stânga Nistrului) din apropierea podului Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, în urma căruia a fost necesară implicarea poliției din Dubăsari. Comisia Unificată de Control a semnalat mai multe încălcări ale militarilor ruși dislocați în Zona de Securitate. La posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii are loc oprirea nejustificată de către militarii ruși a mijloacelor de transport ale cetățenilor, în special ale celor deținute de reprezentanții corpului diplomatic acreditat, dar și deplasarea, necoordonată, a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.
  • Newsmaker.md relatează că după ce secretarul general al Comunității Statelor Independente (CSI), Serghei Lebedev, a declarat că cooperarea cu CSI ar aduce „beneficii” R. Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că în urma unei analize ample s-a constat inoportună participarea Moldovei la mai multe tratate de cooperare. În consecință, a comunicat MAEIE, autoritățile moldovene au inițiat denunțarea tratatelor în cauză. În același timp, Ministerul de la Chișinău a subliniat că prioritatea absolută a R. Moldova este aderarea la Uniunea Europeană.
  • Agora.md scrie că deputații au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care propun o reducere de 70% la acciza plătită pentru importul în R. Moldova a mașinilor cu numere de înmatriculare străine, care s-au aflat pe teritoriul țării mai mult de 180 de zile și care au fost introduse până la data de 1 ianuarie 2023. În cazul adoptării documentului, proprietarii acestor autoturisme ar trebui să plătească acciza în mărime de 30% din cota accizei stabilite pentru anul 2022.
  • Serviciul de Informații și Securiate a dispus blocarea a încă trei portaluri de propagandă, notează ziarulnational.md. SIS și-a motivat decizia prin faptul că site-urile respective ar promova „informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, ProTV a publicat un reportaj despre cazul mai multor familii care și-au cumpărat apartamente acum 18 ani, dar nu locuiesc în ele nici astăzi, pentru că blocul din sectorul Ciocana al capitalei, nu a fost dat în exploatare. Oamenii au protestat în fața sediului Agenției pentru Supraveghere Tehnică cerând autorităților să se implice în rezolvarea cazului.
  • Dosarul dezordinilor în masă va fi trimis în judecată, scrie TV8 pe Instagram. Potrivit oamenilor legii, printre cei șapte bărbați investigați se numără și organizatorul membrilor acestui grup criminal, în vârstă de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023. Membrii grupului trimiși pe banca acuzaților ar fi fost pregătiți să participe la organizarea dezordinelor în masă.