Restricțiile au intrat în vigoare după ce Chișinăul s-a aliniat unor sancțiuni europene. Lista nominală este publică, dar nu a fost anunțată oficial.
R. Moldova s-a aliniat la patru regimuri de sancțiuni europene împotriva Rusiei la un an de la începutul războiului din Ucraina, fiind criticată anterior că nu a impus măsurile restrictive mai devreme.
Două dintre aceste regimuri sunt împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului, iar alte două se referă la situația din Mali și din Siria, potrivit unui ordin semnat de ministrul de Externe, Nicu Popescu, pe 21 martie 2023.
Pe listele de sancțiuni sunt cetățeni ruși, birmanezi, sud-sudanezi, afgani.
Printre persoanele sancționate atât de Uniunea Europeană, cât și de R. Moldova sunt doi militari ruși care au participat la invadarea Ucrainei, acuzați de crime împotriva civililor ucraineni, și trei entități ruse apropiate de gruparea paramilitară Wagner, care luptă în Africa și în războiul pornit de Rusia în Ucraina.
Acuzați de violuri în Ucraina
Unul dintre cei doi militari este Nikolai Kuznețov, comandat al Unității de forțe speciale din Serviciul Federal al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse. Unitatea lui Kuznețov a participat la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia, iar membri ai unității sale au fost implicați în acte de violență sexuală în Ucraina, în perioada martie-aprilie 2022.
În argumentarea sancțiunilor este precizat că majoritatea comandaților ruși aveau cunoștință despre actele de violență sexuală comise de personalul militar în Ucraina și „în unele cazuri, chiar le-au încurajat sau ordonat”.
Cel de-al doilea este Ramil Ibatullin, membru al Forțelor Armate ale Federației Ruse. El a fost activ în trupele de ocupație ruse din Donbas, în 2014-2017, și a luat parte la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia în calitate de comandat al Diviziei a 90-a blindate a Gărzii Naționale.
În martie 2022, divizia aflată sub comanda sa a participat la ofensiva către Cernihiv și Kiev. Autoritățile ucrainene au acuzat mai mulți membri ai diviziei de comiterea unor acte de violență sexuală și bazată pe gen, inclusiv de violarea unei femei însărcinate lângă Kiev, asasinarea unui civil după violarea repetată a soției acestuia în prezența unui copil mic și participarea la violuri în grup.
După ce aceste fapte au devenit publice, Ministerul Apărării al Rusiei l-a promovat pe Ibatullin în gradul de colonel.
Protestatare reținute și torturate la Moscova
Pentru că au încălcat grav drepturile omului pe lista de sancțiuni au ajuns și doi polițiști din Rusia. Este vorba despre comandantul Secției de poliție Moscova, Aleksandr Fedorinov, și subalternul său, Ivan Reabov, care ar fi reținut în mod arbitrar și torturat femei protestatare contra războiului, în martie 2022.
„Victimele declară că Reabov le-a bătut, le-a sufocat cu pungi de plastic și le-a abuzat fizic și verbal ore în șir”, potrivit argumentării sancțiunilor.
Cei mai mulți cetățeni ruși sancționați sunt lideri ai grupării paramilitare Wagner din Africa (Mali, Sudan, Republica Centrafricană). Unii dintre ei fac propagandă în favoarea grupării, iar alții au fost implicați în exploatarea aurului din Sudan și exportul acestuia în Rusia.
Condusă de oligarhul rus Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, gruparea Wagner este o forță mercenară privată, cu baza în Rusia, cunoscută pentru atrocități comise în Ucraina, Siria, Republica Centrafricană, Sudan, Mali și Mozambic. Membrii grupării sunt bănuiți de tortură, de execuții extrajudiciare și de asasinate.