Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva companiei militare private ruseşti Vagner (Wagner) Group, care ajută armata rusă în războiul din Ucraina şi care a fost desemnată de Departamentul american al Trezoreriei drept „organizaţie criminală transnaţională semnificativă”, relatează CNN.
Departamentul de Stat a anunțat sancțiuni pentru trei persoane pentru rolul lor de șefi ai Serviciului Penitenciar Federal Rus, despre care s-a raportat că facilitează recrutarea prizonierilor ruși în Grupul Vagner.
„Această acțiune sprijină obiectivul nostru de a degrada capacitatea Moscovei de a purta un război împotriva Ucrainei, de a promova răspunderea pentru cei responsabili de războiul de agresiune al Rusiei și de abuzurile asociate și de a exercita presiuni suplimentare asupra sectorului de apărare al Rusiei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.
De asemenea, a fost pus pe lista neagră și un viceprim-ministru care servește și ca ministru al Industriei și Comerțului, dar și președintele Comisiei Electorale a Regiunii Rostov.
Departamentul de Stat a anunțat că va lua măsuri pentru a impune restricții privind vizele „pentru 531 de membri ai armatei Federației Ruse” asociați cu atacul asupra Ucrainei.
„Personalul Vagner s-a implicat într-un model continuu de activităţi criminale grave, inclusiv execuţii în masă, violuri, răpiri de copii şi abuzuri fizice în Republica Centrafricană (RCA) şi Mali”, a motivat Trezoreria într-un comunicat.
Ca urmare, decizia îngheaţă orice active americane pe care Grupul Vagner le-ar putea avea şi le interzice americanilor să furnizeze companiei fonduri, bunuri sau servicii.
Pe de altă parte, Washingtonul a desemnat şi alte entităţi pe care le-a acuzat că sprijină operaţiunile militare ale Grupului Vagner, inclusiv Joint Stock Company Terra Tech, cu sediul în Rusia, şi Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD şi a vizat entităţi şi persoane care au legătură cu complexul industrial de apărare al Rusiei.
„Sancţiunile extinse de astăzi împotriva Vagner, precum şi noile sancţiuni împotriva asociaţilor şi a altor companii care alimentează complexul militar rusesc vor împiedica şi mai mult capacitatea lui Putin de a-şi înarma şi echipa maşina de război”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat săptămâna trecută că Vladimir Putin apelează tot mai des la Vagner pentru sprijin militar, ceea ce a provocat unele tensiuni la Moscova.
„Vedem indicii, inclusiv de la serviciile de informaţii, că tensiunile dintre Vagner şi Ministerul rus al Apărării sunt în creştere”, a spus el. „Vagner devine un centru de putere rival al armatei ruse şi al altor ministere ruseşti”, este concluzia Washingtonului.
Statele Unite estimează că Vagner are în prezent aproximativ 50.000 de mercenari desfăşuraţi în Ucraina, între care 10.000 sub contract şi 40 000 de condamnaţi recrutaţi din închisorile ruseşti.
La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a pus joi pe lista sancţiunilor zeci de entităţi şi persoane, vizându-i pe cei care au legături cu Grupul Vagner şi cu proprietarul acestuia, Evgheni Prigojin, precum şi oficialii guvernamentali şi persoane care au legături cu complexul militar industrial al Rusiei.
Rusia a declarat vineri că noile sancțiuni impuse de Statele Unite din cauza acțiunilor sale în Ucraina sunt „absurde” și că acestea vor îngreuna afacerile companiilor străine.
„Cu fiecare nou val de bariere economice, ineficiența și absurditatea acestei abordări devine tot mai evidentă”, a declarat ambasada Rusiei în Statele Unite.
Aceasta a adăugat că antreprenorii și companiile străine au fost primele care au avut de suferit de pe urma noilor sancțiuni și că abilitatea lor de a continua să lucreze cu partenerii ruși a fost „în continuă scădere”.