Armenia se retrage în ultimul moment de la manevrele NATO din Georgia

Exerciţii NATO din Poti, Georgia, 30 iulie 2017

Printre motivele plauzibile ar fi participarea la exerciţii a Azerbaijanului vecin și inamic, dar și presiunea Moscovei.

Your browser doesn’t support HTML5

Armenia se retrage în ultimul moment de la manevrele NATO din Georgia


Armenia s-a retras în ultimul moment, fără a oferi vreo explicație, de la manevrele militare NATO din Georgia, după ce în vară participase deja la alte manevre multinaționale ale Alianței Nord Atlantice.

Manevrele NATO din Georgia au început luni 3 septembrie, dar Erevanul a făcut cunoscut în ultimul moment că nu va participa, unul din motivele plauzibile fiind participarea la manevre a Azerbaijanului vecin și inamic, dar și presiunea Moscovei.

Nu e vorba de nici o pierdere militară, structurală sau administrativă. Armenia nu trebuia, oricum, să trimită decât trei medici militari.

Ceea ce este important, însă, în retragerea acelor trei medici militari, este gestul simbolic al Armeniei: în felul acesta, Erevanul arată că rămâne alături de Rusia. Armenia ar putea însă fi cu greu condamnată. Țară fără ieșire la mare, fără o perspectivă de a adera la NATO sau la UE, într-un război înghețat cu Azerbaijanul vecin și cu unități militare rusești pe teritoriul său, Armenia a renunțat să mai semneze un tratat de asociere cu UE și a aderat în schimb la Uniunea Vamală cu Rusia lui Putin.

La rândul său, Azerbaijanul s-a retras anul acesta din două manevre militare ale NATO fără să dea explicații.

Respectivele manevre din Georgia sunt parte dintr-o întreagă serie de exerciții ale Alianței în jurul Mării Negre, care participă circa 40.000 de militari. În Georgia, operațiunea se numește Agile Spirit, iar la ea participă circa 500 United States Marines împreună cu 1.000 de alți militari din Georgia, dar și din Bulgaria, Letonia, România și Ucraina.

Rusia lansează zilele acestea mavrele militare Zapad, care implică 100.000 de oameni și care vor simula invadarea țărilor baltice, ceea ce nu ar fi altceva decât preludiul imediat al unui război cu NATO.

În februarie anul acesta, 2017, Armenia și Uniunea Europeană au aprobat la Bruxelles un nou acord politic de „Parteneriat intensiv”, la mai bine de trei ani după ce Erevanul a părăsit negocierile pentru un Acord de Asociere, cum e cel de care beneficiază Ucraina, Georgia și Moldova.

Un Acord de Asociere cu UE îi este imposibil astăzi Erevanului, de când Armenia a intrat în Uniunea Vamală a lui Putin. O țară nu poate fi în amândouă, este o imposibilitate juridică. Pe de o parte, tarifele și regulile comerciale sunt prea diferite de la o structură la alta, iar Rusia se află sub sancțiunile blocului european.

Așa încât manevrele militare NATO se vor desfășura într-un context regional destabilizat, sudul și estul Mării Negre, Georgia și Armenia, corespunzând dezechilibrului din nordul Mării Negre, acolo unde Rusia a ocupat Crimeea si a intervenit în estul Ucrainei și lansează zilele acestea mavrele militare Zapad, care implică 100.000 de oameni și care vor simula invadarea țărilor baltice, ceea ce nu ar fi altceva decât preludiul imediat al unui război cu NATO.