Cultura la frontieră | Cu Alexandra Conunova, o faimoasă violonistă din Moldova care cunoaște și reversul succesului

Violonista Alexandra Conunova

Alexandra Conunova este o tânără violonistă talentată, născută la Chișinău, într-o familie cu bogate tradiții muzicale. A studiat la liceul „Ciprian Porumbescu”, ulterior, la Hanovra și în Elveția, unde locuiește în prezent.

A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale. Arta ei interpretativă este apreciată pe toate meridianele lumii, cronicarii de muzică subliniază virtuozitatea, dezinvoltura și totala sa dedicație pe scenă.

„Nu e ușor să ajungi în vârf, dar e și mai greu să te menții. Concurența e teribilă, spune Alexandra. Cu fiecare orchestră cu care ești invitată să cânți, ca solist, trebuie să te manifești la capacitate maximă, altfel nu te mai invită. E o luptă continuă”.

Uneori trebuie să lupți și cu absurdul de acasă. Discutăm cu Alexandra Conunova și despre episodul din octombrie 2021 când vameșii moldoveni i-au confiscat la aeroport vioara Guadagnini – instrumentul ei de lucru – pe care i-a oferit-o proprietarul din Elveția. Vioara i-a fost returnată Alexandrei, dar întregul caz, cu mendrele lui, a dat în vileag obtuzitatea justiției din Moldova, care se războiește cu artiștii, dar îi scapă printre degete pe marii hoți și devalizatori de bănci.

Alexandra Conunova conduce o fundație care se ocupă de susținerea copiilor talentați și de acțiuni sociale – concerte în azilurile de bătrâni și în casele de copii. Este foarte mândră de această activitate a ei în sprijinul comunității. Îi place mult să cânte în Moldova și face o pledoarie emoționantă în favoarea muzicii clasice, insuficient promovată la noi.

Recent, președinta Maia Sandu i-a conferit Alexandrei Conunova titlul de „Artist al Poporului”. Dialogul nostru a pornit de la această veste îmbucurătoare.

### Vezi și... ### Cultura la frontieră | Cu Cătălin Lungu, actorul care educă masele... și se distrează