În seara zilei de 29 martie, Zelenski anunța numirea lui Danilov în funcția de ambasador în Republica Moldova, la scurt timp după ce a semnat decretul de rechemare din funcție a actualului ambasador, Marko Șevcenko, al cărui mandat expirase în decembrie 2023.
În mesajul său, președintele ucrainean a reiterat importanța R. Moldova pentru Ucraina, ca explicație privind numirea în acest post a fostului secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare.
„Moldova este o țară foarte importantă pentru noi, atât în ce privește provocările de securitate din regiune, cât și în ceea ce privește cooperarea noastră bilaterală”, a spus Zelenski.
În locul lui Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a fost numit șeful serviciului de informații externe, Oleksandr Litvinenko.
Europa Liberă a discutat cu doi analiști politici ucraineni, pentru a afla care au fost motivele pentru care președintele ucrainean a decis să îl înlocuiască pe unul din cei mai vechi membri ai administrației sale prezidențiale și de ce l-a trimis ambasador tocmai la Chișinău.
Un efort de împrospătare a administrației prezidențiale
Remanierea de la finele lunii martie a dus nu doar la îndepărtarea lui Danilov, ci și a altor importanți membri ai echipei prezidențiale. A fost demis prim-asistentul președintelui ucrainean, Serghei Șefir, unul din cei mai vechi colaboratori ai lui Zelenski, alături de trei consilieri și doi reprezentanți ai președintelui: unul pentru drepturile soldaților, iar altul pentru activitățile de voluntari.
„Resetarea” echipei prezidențiale a venit după ce la începutul lunii februarie Zelenski a remaniat și conducerea armatei ucrainene. Atunci, el l-a demis pe comandantul-șef Valerii Zalujnîi, înlocuindu-l cu Oleksandr Sîrskii, fost comandant al trupelor terestre.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski continuă schimbările la vârful armatei. Militarii din prima linie cer să fie înlocuiți
Experții consultați de Europa Liberă spun că remanierile operate de Zelenski au loc în contextul în care Ucraina intră într-o nouă etapă a războiului cu Rusia, marcată de întârzierea ajutorului militar al Statelor Unite și anumite retrageri, pe câmpul de luptă.
„Acest val de schimbări de cadre pe care Zelenski îl realizează acum, este o resetare a echipei sale, a șefilor diferitor structuri ale puterii de stat. Cel mai probabil, înlocuirea lui Danilov a fost de asemenea planificată în condițiile războiului și în legătură cu noile sarcini trasate. Zelenski consideră că e nevoie de noi oameni, în acest context”, spune analistul Volodimir Fesenko.
Fesenko accentuează că Danilov este unul din cei mai vechi colaboratori ai administrației prezidențiale, deținând funcția de secretar al Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei pentru mai mult de patru ani, mai mult decât orice alt predecesor de-al său.
Să fie de vină o glumiță cu numele emisarului Chinei?
Expertul Centrului pentru Strategii de Apărare din Ucraina, Oleksandr Hara, neagă ideea că Danilov ar fi fost îndepărtat din cauza ambițiilor politice sau a eșecului contraofensivei ucrainene din vara anului trecut - motive vehiculate de pildă în legătură cu demiterea lui Zalujnîi din fruntea armatei.
Este un birocrat, un membru al administrației prezidențiale
„Nu l-am văzut pe Danilov ca pe un rival al președintelui Zelenski, el nici nu a indicat că ar dori să intre pe scena politică. (...) Este un birocrat, un membru al administrației prezidențiale, iar popularitatea sa nu este comparabilă cu cea a lui Zalujnîi, care era un simbol al armatei ucrainene”, afirmă Hara.
Cei doi experți, Hara și Fesenko, susțin că cel mai probabil, motivul demisiei lui Danilov este legat de ultima sa prestație pe plan diplomatic, el fiind acuzat că l-ar fi „insultat” pe trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui.
Într-o emisiune televizată, Danilov a spus că emisarul chinez „nu are voie să se amestece” în treburile Ucrainei, după ce Li Hui sugerase că până la urmă Rusia și Ucraina tot vor trebui să negocieze ca să ajungă la pace.
În intervenția televizată, Danilov a părut să-și bată joc chiar de numele oficialului chinez, dându-i o conotație obscenă.
„În opinia mea, declarația foarte puțin diplomatică și foarte dură a lui Alexei Danilov către trimisul special chinez a fost motivul demiterii sale”, notează Fesenko, opinie susținută și de expertul Oleksandr Hara.
„Este important pentru Ucraina să mențină relații bune cu China, deși nu este aliatul nostru, din cauza relațiilor pe care le are cu Rusia. Dar China joacă un rol important în politica mondială, iar noi nu dorim să creăm un conflict artificial cu această țară”, a adăugat Fesenko.
Cine este Oleksi Danilov
Danilov și-a început cariera politică în anii 1990, în estul Ucrainei, unde a ocupat funcția de primar al orașului Lugansk. Mai târziu, în timpul președinției lui Viktor Iușcenko, a devenit guvernator al regiunii, iar între 2006 și 2007 a fost deputat în Rada Supremă, ales pe listele blocului Iulia Timoșenko.
În 2019 a fost numit în calitate de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, fiind și consilier pe probleme de securitate al președintelui Volodimir Zelenski.
... s-a remarcat prin instituirea de sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși
Volodimir Fesenko susține că în perioada de până la război, Danilov s-a remarcat prin instituirea de sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși, în special fiind vorba de Victor Medvedciuk, ale cărui televiziuni au fost închise. Totodată, el a promovat în Rada Supremă legea de deoligarhizare, ajutând la crearea unui registru al oligarhilor.
Hara susține că de la declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, Danilov a fost implicat în propagarea unui mesaj public de sprijin al „ucrainenilor de rând” din țară și de peste hotare.
„A fost deosebit de vocal privind scopurile Ucrainei în acest război, încă de la început. Sub conducerea sa au fost aduși mai mulți experți în Consiliul de Securitate, care s-au dovedit eficienți în securitatea cibernetică și lupta cu propaganda rusă”, susține expertul Oleksandr Hara.
În ciuda prezenței sale mediatice ample, ambii experți afirmă că Danilov nu a avut vreo influență asupra deciziilor luate pe câmpul de luptă.
Ce înseamnă numirea sa în funcția de ambasador
Volodimir Fesenko spune Europei Libere că trimiterea foștilor funcționari de rang înalt ai Ucrainei în misiuni diplomatice, în calitate de ambasadori, este o practică obișnuită, ce datează din vremea primului președinte, Leonid Kucima.
Hara consideră că numirea lui Danilov în funcția de ambasador al Ucrainei în R. Moldova ține și de preocupările Kievului privind securitatea din regiune.
„Moldova joacă un rol important, fiind o țară aflată în imediata vecinătate a Ucrainei. Avem regiunea transnistreană, care este un factor iritant pentru Ucraina, deși până acum, sursele care monitorizează situația din zonă nu au identificat acțiuni serioase ale Rusiei în regiune”, spune Hara.
... nu vorbește limbi străine și nu are experiență diplomatică anterioară
De cealaltă parte, Volodimir Fesenko, explică numirea lui Danilov în postul de ambasador în Moldova, prin faptul că nu vorbește limbi străine și nu are experiență diplomatică anterioară - ambele „lipsuri”, crede Fesenko, nu sunt un mare impediment într-o țară așa de asemănătoare și apropiată ca Moldova. În plus, susține Fesenko, Danilov cunoaște foarte bine problemele Republicii Moldova, inclusiv chestiunea transnistreană și existența forțelor politice pro-ruse.
„Deci va fi mai ușor și mai ușor pentru el să se adapteze la activitatea diplomatică în Moldova”, conchide Fesenko.
Un specialist în teritorii separatiste post-sovietice?
De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Danilov a avut mai multe declarații publice directe privind soarta regiunilor separatiste din R. Moldova sau Georgia. Astfel, la o lună după ce Rusia a invadat Ucraina, Danilov spunea că Georgia sau R. Moldova ar ajuta mult Ucraina dacă s-ar ocupa de teritoriile pe care nu le controlează „pentru că rușii ar avea o altă ocupație decât să ne distrugă orașele și satele, să ne ucidă copiii”.
Peste un an, tot în martie, fiind încă secretar al Consiliului Securității Naționale și al Apărării Ucrainei, declara că Georgia și Moldova „ar trebui să scape de influența și prezența trupelor rusești pe teritoriile lor fără implicarea Ucrainei”.
Ulterior, Danilov a mai spus că Chișinăul ar fi elaborat un plan de șapte ani pentru reintegrarea regiunii transnistrene. Chișinăul nu a confirmat și nici nu a infirmat declarația oficialului ucrainean.
Analistul Volodimir Fesenko susține că cel mai probabil poziția Ucrainei față de problema transnistreană nu se va schimba radical, dar Kievul nu va ezita să acționeze, în cazul unor mișcări ale Rusiei prin zonă.
- Te-ar putea interesa și: Ucraina și-ar putea relua serviciile consulare în Transnistria, iar Tiraspolul este gata să negocieze și fără Rusia
Unii experți din Moldova consideră că numirea lui Danilov în postul de la Chișinău ar aduce Ucrainei o întărire în „dosarul” transnistrean. De la începutul invaziei rusești la scară largă, Ucraina vede un pericol sporit în trupele rusești staționate ilegal în regiunea transnistreană a R. Moldova, și ar dori o politică a Chișinăului mai tranșantă față de separatiști și aliații lor ruși.