Linkuri accesibilitate

Ucraina și-ar putea relua serviciile consulare în Transnistria, iar Tiraspolul este gata să negocieze și fără Rusia


Așa-zisul președinte transnistrean, Vadim Krasnoselski, și Păun Rohovei, reprezentantul Ucrainei, s-au întâlnit la Tiraspol pe 19 februarie.
Așa-zisul președinte transnistrean, Vadim Krasnoselski, și Păun Rohovei, reprezentantul Ucrainei, s-au întâlnit la Tiraspol pe 19 februarie.

La o întâlnire la Tiraspol cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, a spus că Ucraina este dispusă să reia acordarea serviciilor consulare la fața locului cetățenilor ucraineni din regiune.

Condiția principală, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, este ca transnistrenii să asigure securitatea angajaților consulari ucraineni și să le garanteze deplasarea nestingherită spre și de la locul acordării serviciilor consulare.

Krasnoselski a spus, citat de serviciul său de presă, că asistența consulară regulată este importantă atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru cei aproape 100.000 de cetățeni care locuiesc în republica nerecunoscută.

De asemenea, liderul de la Tiraspol și-ar fi confirmat disponibilitatea de a asigura noi coridoare de transport prin regiunea transnistreană pentru exporturile ucrainene.

În octombrie 2023, Chișinăul și Kievul au semnat un acord care prevede că marfarele încărcate cu grâne ucrainene vor intra mai ușor în R. Moldova și vor traversa regiunea transnistreană fără a staționa, însă, deocamdată, nu a fost anunțată nicio astfel cursă.

La o masă cu Ignatiev

La aceeași întrevedere, partea ucraineană și-a reconfirmat poziția că negocierile în problema transnistreană nu pot avea loc în formatul „5+2” (unde Rusia are statut de mediator) din cauza prezenței țării agresoare.

La rândul său, Krasnoselski i-a spus ambasadorului ucrainean că, în condițiile în care acest format nu funcționează, este deschis să discute cu Chișinăul „la cel mai înalt nivel”, în formatul „1+1”.

Până acum, Tiraspolul insista pe reluarea negocierilor în formatul „5+2”, care este înghețat de mai mulți ani.

La întrevederea care a avut loc pe 19 februarie la Tiraspol a participat și negociatorul-șef din partea Tiraspolului, așa-numitul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, care a fost citat de Serviciul de securitate ucrainean (SBU) pentru a i se aduce acuzația de „sprijinire a statului agresor”.

Ignatiev apare în pozele care însoțesc ambele comunicate de presă, dar niciunul nu spune ce s-a discutat în privința lui.

Înainte de a merge la Tiraspol, ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale s-a întâlnit la Chișinău cu vicepremierul pe Reintegrare, Oleg Serebrian. După precedenta sa vizită, Păun Rohovei a avertizat că Ucraina va contracara tentativele de a implica regiunea transnistreană în războiul dus de Rusia în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG