Linkuri accesibilitate

Cum va funcționa coridorul prin care cerealele ucrainene vor tranzita R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană  


Tren marfar trecând prin gara Căinari, Causeni
Tren marfar trecând prin gara Căinari, Causeni

Autoritățile de la Chișinău și de la Kiev au convenit să creeze un coridor pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina pe teritoriul R. Moldova, pe calea ferată. Garniturile de marfare cu grâne ucrainene vor intra mai ușor în R. Moldova și vor trece prin regiunea transnistreană fără a staționa.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe 10 octombrie, în timpul vizitei la București, unde s-a întâlnit cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, despre lansarea unui coridor pentru tranzitarea grânelor din Ucraina pe teritoriul R. Moldova.

„Coridorul de cereale din Ucraina până în România, prin R. Moldova, va începe să funcționeze în curând, iar acesta este un exemplu de cât de multe putem face împreună și va fi de mare importanță nu numai pentru noi, ci și pentru Europa și lume”, a declarat Zelenski, potrivit unui comunicat al președinției de la Kiev.

La București, s-a convenit și asupra dublării cantităților de cereale ucrainene care tranzitează lunar porturile din România. Circa 60% din exporturile de cereale din Ucraina trec prin România pentru a ajunge pe alte piețe.

Subiectul a fost discutat de vicepremierul moldovean, Oleg Serebrian, și omologul său ucrainean, Irina Vereșciuk, pe 29 septembrie, la Odesa, la ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale.

„Coridorul feroviar respectiv a fost creat exclusiv pentru a permite exporturile de grâne din Ucraina. Conform înțelegerilor avute cu partea ucraineană, garniturile de tren vor fi verificate la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova doar de către autoritățile vamale și de frontieră moldovenești și ucrainene, fără a staționa pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova”, a precizat pentru Europa Liberă Biroul politici de reintegrare.

Astfel, marfarele cu grâne ucrainene vor tranzita regiunea transnistreană fără să staționeze și vor parcurge traseul feroviar Tighina – Basarabeasca – Giurgiulești, până la granița cu România, pentru a ajunge în portul din Constanța.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat într-o emisiune TV că cerealele care vor trece prin acest coridor nu vor rămâne pe teritoriul R. Moldova, iar Calea Ferată din Moldova va obține venituri suplimentare din tranzitul marfarelor ucrainene.

Control comun, la Cuciurgan

Pentru ca acest coridor să devină funcțional, autorităților vamale din R. Moldova și din Ucraina au semnat pe 13 octombrie un protocol privind controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosavițkoe – Cuciurgan”.

Prezent la eveniment prin videoconferință, premierul Ucrainei, Denis Șmîhal, a spus că acest acord are un impact favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea „culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană.

„E un alt semn de solidaritate în care ajutăm oamenii de afaceri din Ucraina să tranziteze marfa prin țara noastră, cu destinația România și țările Uniunii Europene”, a declarat, la rândul său, prim-ministrul Dorin Recean.

O altă cale prin care produsele ucrainene pot ajunge pe piețele din UE prin R. Moldova este tronsonul de cale ferată Berezino - Basarabeasca, dat în exploatare în august 2022. Segmentul de cale ferată face legătura cu portul Ismail din Ucraina și permite transportarea zilnică a circa 12.000 de tone de mărfuri.

Primele marfare au plecat în Ucraina pe calea ferată Basarabeasca-Berezino
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

De asemenea, întreprinderea de căi ferate din Ucraina, Ukrzaliznytsia, participă la reabilitarea tronsonului Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari, potrivit unui memorandum semnat în iunie cu Calea Ferată din Moldova (CFM).

Proiectul a fost elaborat de feroviarii moldoveni în cadrul inițiativei „Coridoare de solidaritate”, care este susținut de Comisia Europeană și prevede dezvoltarea rutelor logistice alternative și facilitarea transportului de mărfuri din Ucraina către UE.

În același context, este reparat tronsonul feroviar Bender – Căușeni – Basarabeasca – Etulia – Giurgiulești.

Autoritățile de la Chișinău și Kiev au convenit să semneze până la sfârșitul anului protocoale privind controlul comun la încă șapte puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene, pentru a fluidiza transportul de mărfuri.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG