Linkuri accesibilitate

Fermierii se plâng de prețurile mici la floarea-soarelui și cer să fie interzise importurile


Agricultorii spun că sunt nevoiți să-și vândă producția de floarea-soarelui la prețuri sub costul de producere
Agricultorii spun că sunt nevoiți să-și vândă producția de floarea-soarelui la prețuri sub costul de producere

Agricultorii susțin că prețurile la floarea-soarelui sunt mici și cer să fie interzise importurile. Pe de altă parte, exportatorii spun că au crescut de 2-3 ori costurile de logistică, inclusiv din cauza dificultăților la transportarea cerealelor și oleaginoaselor pe cale maritimă și terestră.

Fermierii, traderii și reprezentanții Ministerului Agriculturii s-au întrunit luni, 18 septembrie, într-o ședință pentru a discuta despre prețurile la cereale și oleaginoase, precum și despre problemele legate de exportul acestora.

Potrivit unui comunicat al asociației „Forța Fermierilor”, prețurile la floarea-soarelui s-au redus în ultima săptămână cu peste 2 lei până la 5,5 lei per kilogram și sunt mai mici decât cotațiile bursiere internaționale (8,5 lei). Agricultorii spun că sunt nevoiți să-și vândă producția la prețuri sub costul de producere.

„Dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, declară „Forța Fermierilor”.

Fermierii mai spun că se atestă importuri masive de floarea-soarelui din Ucraina și cer ca acestea să fie interzise. În replică, exportatorii de cereale și oleaginoase spun că suportă costuri mult mai mari decât înainte de război și din această cauză nu le pot oferi prețuri mai mari fermierilor la achiziția producției.

„Exportatorii au invocat problema logisticii, costul căreia a crescut în ultimul timp de două-trei ori. Un alt factor menționat ține de blocajul mare la transportarea atât pe cale maritimă, cât și terestră, ceea ce majorează costurile suportate de traderi care, de altfel, se răsfrâng asupra fermierilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Secretarul de stat Vasile Șarban le-a spus producătorilor că aceste probleme au fost discutate recent și la o întâlnire cu autoritățile din România și din Ucraina. „R. Moldova va menține coridorul solidarității, dar nu în detrimentul producătorilor autohtoni”, a subliniat oficialul.

Anterior, într-un interviu la Europa Liberă, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că a cerut bani partenerilor de dezvoltare pentru a crea la punctele de trecere a frontierei patru benzi pe sensul de ieșire din R. Moldova, în special la Giurgiulești, dublu față de câte sunt în prezent. De asemenea, el a solicitat scannere pe bază de raze X pentru a accelera viteza de verificare a cerealelor, dar și pentru a descoperi mărfurile de contrabandă care ar putea fi ascunse printre cantitățile mari de cereale.

Bolea spunea că așteaptă să primească un răspuns la aceste solicitări la întrunirea din 15 septembrie, de la Constanța, însă ministerul nu a comunicat despre vreun rezultat în acest sens.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG