Linkuri accesibilitate

Kievul promite că va „neutraliza” încercările Tiraspolului de a se implica în războiul din Ucraina


Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian (stânga) și ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale, Păun Rohovei, fac declarații de presă după discuțiile purtate luni, 29 ianuarie, la Chișinău.
Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian (stânga) și ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale, Păun Rohovei, fac declarații de presă după discuțiile purtate luni, 29 ianuarie, la Chișinău.

Tiraspolul încearcă să se implice în războiul dus de Rusia în Ucraina, iar Kievul „va face tot posibilul ca să neutralizeze tentativele de a provoca diversiuni la granița cu Ucraina”, a declarat ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

Într-o conferință de presă, susținută la Chișinău, împreună cu vice-premierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, Rohovei a spus că Ucraina pledează pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, însă va fi reacționa „prompt” dacă vor apărea provocări „din partea celor care controlează situația în stânga Nistrului”.

Acum două săptămâni, securitatea transnistreană anunța că pe teritoriul R. Moldova ar fi pregătite „grupuri speciale” de militari ucraineni, care ar urma să comită „atacuri teroriste” în Transnistria. Chișinăul a calificat aceste declarații drept „informații cu tentă provocatoare și propagandistică”.

Ambasadorul a vorbit și despre citarea negociatorului de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, la sediul Serviciului de Securitate Ucrainean din Vinnița.

Serviciile ucrainene îl suspectează pe Ignatiev, care este și cetățean ucrainean, de „sprijinirea statului agresor și administrației de ocupație a acestuia”.

„Ucraina e un stat de drept și are o legislație. Orice cetățean, în afară de drepturi, are obligațiuni și responsabilități. Dacă încalcă legea, va fi tras la răspundere. Acest lucru aș vrea să fie bine înțeles de toți: legea trebuie să fie respectată”, a punctat Rohovei.

Ucraina susține integrarea economică a Transnistriei

La o întrevedere la Guvern, Serebrian și Rohovei au discutat și despre integrarea economică a regiunii transnistrene.

Din 1 ianuarie, companiile din stânga Nistrului sunt obligate să plătească taxe de import la fel ca cele de pe malul drept.

Oficialul ucrainean a declarat că Ucraina va sprijini inițiativele autorităților de la Chișinău „care prevăd bunăstarea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

„Sper că integrarea economică [a regiunii transnistrene] va continua și în 2024”, a spus Rohovei.

Ambasadorul a reiterat că Ucraina nu se va așeza la o masă de negocieri alături de Federația Rusă.

În decembrie 2023, Rohovei l-a informat pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că Ucraina nu va participa la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean alături de Rusia și că susține dialogul în formatul 1+1 (Chișinău și Tiraspol).

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG