Linkuri accesibilitate

În esență... | Cum vrea Chișinăul să ia sub control segmentul transnistrean la hotarul cu Ucraina


Punctul de trecere a frontierei Pervomaisc - Kuciurgan, pe segmentul transnistrean dintre R. Moldova și Ucraina. Acesta a fost blocat la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Imagine de pe o cameră de supraveghere, 3 mai 2022.
Punctul de trecere a frontierei Pervomaisc - Kuciurgan, pe segmentul transnistrean dintre R. Moldova și Ucraina. Acesta a fost blocat la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Imagine de pe o cameră de supraveghere, 3 mai 2022.

​​​​​​​Poliția de Frontieră a R. Moldova ar putea controla porțiunea hotarului său cu Ucraina și pe segmentul regiunii separatiste transnistrene – necontrolat acum de Chișinău, a spus în podcastul Europei Libere „În esență...”, comisarul-principal Ruslan Gălușca, noul șef al Poliției de Frontieră.

Cum vrea Chișinăul să ia sub control segmentul transnistrean la hotarul cu Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:54 0:00

Ruslan Galușca a afirmat în podcast că există „mecanisme și instrumente” pentru preluarea controlului frontierei pe segmentul transnistrean al hotarului cu Ucraina de către autoritățile constituționale.

„Odată cu ameliorarea situației și în urma negocierilor care vor fi purtate cu partea ucraineană, noi am putea, prin intermediul patrulărilor și controlului comun, să fim [prezenți] pe acest segment de frontieră”, a explicat șeful Poliției de Frontieră.

Gălușca a precizat că misiunea ar deveni posibilă „pe teritoriul Ucrainei, de comun cu colegii ucraineni.”

În prezent, segmentul transnistrean pe granița moldo-ucraineană rămâne a fi „un sector necontrolat”, potrivit șefului Poliției de Frontieră de la Chișinău.

Lungimea totală a graniței R. Moldova este de 1906 km. Cu Ucraina hotarul are lungimea de 1222 de kilometri, dintre care 453,4 km sunt pe segmentul regiunii separatiste transnistrene, necontrolat de autoritățile constituționale. Lungimea frontierei cu România e de 684 de kilometri. R. Moldova are la hotarele sale mai bine de 80 de puncte de trecere a frontierei (PTF), inclusiv 25 pe segmentul transnistrean. După numărul acestora, R. Moldova devansează România, care are puțin peste 40 de PTF.

În anul 2023, Poliția de Frontieră a înregistrat, în total, circa 8000 de traversări ilegale, 95% dintre acestea revenind cetățenilor Ucrainei care evită mobilizarea în armată . 67% din numărul total de traversări ilegale ale cetățenilor ucraineni au avut loc prin sectorul transnistrean, a spus în podcasat comisarul principal Ruslan Gălușca.

Anul trecut, autoritățile din Ucraina, țară care se opune de aproape doi ani agresiunii rusești, au emis un ordin care interzice ieșirea din țară a bărbaților cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani.

Trecerea frauduloasă a graniței dintre Ucraina și R. Moldova a dezvoltat un adevărat business ilegal în zona de frontieră. Potrivit Poliției de Frontieră, trecerea ilegală a unui cetățean ucrainean în R. Moldova costă în jur de 5000 de dolari, dar sumele pot ajunge și la 10000 de dolari.

Ruslan Gălușca spune în podcast că au fost destructurate mai multe grupuri care organizau treceri ilegale a frontierei de stat pe sectorul moldo-ucrainean.

Ruslan Gălușca, noul șef al Poliției de Frontieră și Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...” în redacția Europei Libere.
Ruslan Gălușca, noul șef al Poliției de Frontieră și Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...” în redacția Europei Libere.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Segmentele cele mai problematice ale frontierei R. Moldova. 80 de puncte de trecere a frontierei – e mult sau e puțin pentru o țară ca Moldova?
  • Cât de eficientă e Poliția de Frontieră în condițiile unei situații geopolitice încordate din regiune?
  • Situația cu personalul Poliției de Frontieră și penuria de cadre. Planurile de modernizare a Poliției de Frontieră a R. Moldova.
  • Cât de mari sunt riscurile ca arme și muniții din Ucraina să ajungă pe teritoriul R. Moldova?
  • De ce cotele contrabandei cu țigări rămân înalte?
  • De unde ajung pe teritoriul RM cei mai mulți migranți ilegali?
  • În ce mod colaborează Poliția de Frontieră cu cei 170 de ofițeri ai Agenției Europene FRONTEX?
  • Lecțiile învățate de pe urma crizei refugiaților ucraineni. Care e situația în cea ce privește organizarea controalelor comune moldo-ucrainene?
  • În ce măsură legea de pedepsire a separatismului, adoptată anul trecut de Chișinău, a tăiat pretinselor autorități de la Tiraspol elanul de a călători?
  • Cum este reglementată trecerea cetățenilor din stânga Nistrului prin Aeroportul Chișinău?
  • Cum se va răsfrânge asupra cetățenilor R. Moldova intrarea parțială a României în spațiul Schengen?
  • Există liste cu cetățeni din țări anume care sunt verificate mai riguros de polițiștii de frontieră la intrarea în R. Moldova? Cine ia decizia de a-i refuza unei persoane străine să intre în țară?
  • Chișinăul a aprobat deschiderea, în R. Moldova, a unei singure secții de votare pentru prezidențialele din Rusia – la ambasada rusă. Cum se va implica Poliția de Frontieră în situația în care Rusia va încerca să trimită buletine de vot în regiunea transnistreană, unde cel mai probabil vor exista tentative de a deschide secții de votare?
  • Președinta Maia Sandu a declarat, anul trecut, că dacă omologul său rus Vladimir Putin ar veni în R. Moldova, imediat va fi arestat, deoarece Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui. Figurează numele liderului rus în lista persoanelor pasibile reținerilor la graniță? Polițiștii de frontieră moldoveni sunt pregătiți să opereze o asemenea reținere?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG