Într-un interviu cu RFE/RL, Galliamov mărturisește că în anii 2008 - 2010, când lucra pentru Putin, nimeni nu și-ar fi închipuit „că Rusia se va transforma într-un fel de stat fascist, cum este acum”.
În vârstă de 50 de ani, Galliamov locuiește acum în Israel, unde a emigrat cu cîțiva ani în urmă, după ce nu a mai putut lucra în Rusia ca analist și consultant politic. Recent, mai precis la sfârșitul lunii martie, umele lui Abbas Galliamov a apărut în registrul online al persoanelor căutate în Rusia, fiind acuzat se pare de „discreditarea forțelor armate ale Rusiei”, delict penal creat în 2022, după invazia neprovocată din Ucraina.
Într-un interviu cu Vazha Tavberidze, corespondentul redacției georgiene a RFE/RL, Galliamov precizează că nu a lucrat direct cu Putin, la care nu aveau acces decât redactorii principali de discursuri, dar a fost des în preajma lui Putin, pe atunci premier al Rusiei. L-a auzit și observat de aproape.
„Impresia mea generală despre Putin era de bun manager”, spune Galliamov în interviul cu RFE/RL. .
„Era foarte rațional, foarte logic; chiar nu mi-aș fi putut imagina la acel moment că ar putea face, ceea ce face acum. Știa să pună întrebări, avea răbdare să asculte răspunsurile”, eviata să-și impună propria viziune ca să obțină o informație onestă, mai spune Galliamov.
### Vezi și... ### Mandat de arestare pentru Putin: procurorii le țin piept în sfârșit diplomaților„Când a început războiul, mă întrebam mereu, ce s-a întâmplat cu omul pe care-l cunoscusem cu mulți ani în urmă, cum s-a transformat în ceea ce este acum? Am înțeles că ceea ce văzusem eu atunci, era un Putin care lucra la treburi foarte importante dar nu de o importanță crucială. Nu erau probleme de care să depindă supraviețuirea lui politică. Nu erau amenințări existențiale. Nu era ceva de genul relațiilor cu NATO sau relațiilor cu opoziția rusă, care încerca să-l răstoarne de la putere”. Și atunci, continuă Galliamov, Putin putea acționa „irațional”, dacă i se reproșa vreo greșeală. „Este obsesia lui să iradieze putere”.
Putin nu controla discursurile pe care i le scriau redactorii, le citea poate cu câteva minute înainte de a ține discursul, pentru că „vorbește foarte ușor și de cele mai multe ori improviza, vorbea liber”, mai spune Galliamov în interviul cu RFE/RL.
Și-a încetat cariera de angajat de stat în 2014, imediat după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea, și a început să lucreze pe cont propriu, devenind consultant politic în Rusia. Până în 2018, povestește Galliamov, a avut o relație „normală” cu aparatul prezidențial, deși erau pe poziții diferite. „În 2018 au început să strângă șurubul, să ceară loialitate necondiționată. M-au amenințat că-mi voi pierde toți clienții, dar nu m-au amenințat cu închisoarea”.
Presiunile au crescut, s-au înmulțit și confruntările cu birocrații Kremlinului așa că tot în 2018, Galliamov a decis că venise momentul să-și „mute familia în Israel”.
Ruptura definitivă a venit în 2022, odată cu lansarea invaziei din Ucraina. „Am criticat războiului”, povestește Galliamov, „și am pierdut instantaneu toți clienții din Rusia”.
De la începerea războiului, Putin a ținut puține discursuri importante, dar toate, câte au fost, au încercat să „normalizeze anormalul”, este de părere Abbas Galliamov, care crede că acum, la mai bine de un an la invazia din Ucraina „situația [în Rusia] a devenit absolut anormala. Se îndreaptă către un fel de colaps. Nimeni nu înțelege [cum ar arăta acest colaps]. Dar toată lumea simte că vine”.
### Vezi și... ### Vladimir Socor: Dinamica războiului este împotriva Ucrainei | Dacă învinge în Donbas, Rusia se va îndrepta spre OdesaElitele politice sunt neliniștite și se opun, în fond războiului, apreciază Galliamov, nu din considerente etice, ci din pragmatism. „Elitele rusești sunt absolut imorale; sunt foarte pragmatice. Deci, dacă [Putin] ar putea câștiga războiul și ar putea promite normalizarea”- chiar dacă asta ar implica și limitarea libertăților de bază – toată lumea ar spune „grozav”. Războiul nu poate fi însă câștigat, și teama este că insistența lui Putin „va conduce la o revoluție”.
O eventuală victorie în Ucraina ar putea amâna acest deznodământ, dar o înfrângere, care este mult mai probabilă, îl va priva pe Putin de orice legitimitate. „În decurs de un an sau doi, se va transforma în cea mai urâtă figură din stat, va fi văzut drept un bătrân dictator, un bătrân tiran. Și când baza lui de sprijin se va eroda total”, încheie Abbas Galliamov, „s-ar putea confrunta cu o lovitură de palat, pusă la cale de elitele politice, sau cu o lovitură militară.