Cum a pierdut Ucraina 24 de milioane de dolari: Bunurile unui om de afaceri sancționat ajung la cumpărători privați

Omul de afaceri Ihor Naumeț.

Nu numai Moldova a rămas cu amintirea „miliardului furat”. Ucrainenii au fost văduviți și ei de unul (de grivne, e drept) grație inventivității unui om de afaceri sancționat, sub nasul autorităților, a constatat Shemî, unitatea de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL.

Mai mult de un miliard de grivne (24 de milioane de dolari) în active deținute de un om de afaceri sancționat cu cetățenie rusă au scăpat de controlul Kievului când au fost vândute unor companii private.

Guvernul președintelui Volodimir Zelenski a promis că bunurile confiscate de la proprietarii ruși vor fi utilizate pentru a finanța efortul Ucrainei de redresare în urma războiului care, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, va costa 486 de miliarde de dolari.

Până în luna august, Kievul confiscase active deținute de ruși în valoare estimată de 15 miliarde de grivne (362 de milioane de dolari), potrivit Centrului de Acțiune Anticorupție, organizație non-profit.

În cazul omului de afaceri ruso-ucrainean sancționat Ihor Naumeț și al companiei sale de minerit și producție de piatră și nisip, Unigran, bugetul de stat nu a avut de câștigat, a descoperit Schemes.

Până la sfârșitul anului 2021, Naumeț a exportat în mod regulat către firme private și de stat din Rusia, inclusiv către o reprezentanță a Ministerului Apărării care a construit obiective în Crimeea ocupată de Rusia și către un grup de construcții controlat de administrația prezidențială a Rusiei, potrivit informațiilor din ImportGenius, o bază de date a tranzacțiilor comerciale.

„Prin cine a pierdut Ucraina miliardul?” - titlul investigației redacției Shemî.

Portalul serviciilor guvernamentale ruse Gosuslugi și registrele comerciale îl identifică pe Naumeț ca cetățean rus. El și-a reînnoit pașaportul rusesc în martie 2014, luna în care Rusia a anexat Crimeea. Procurorii au declarat că Naumeț a părăsit Ucraina cu puțin timp înainte de invazia la scară largă a Rusiei în 2022.

Surse familiare cu cazul au declarat pentru Shemî că Naumeț a călătorit în Rusia pe parcursul anilor 2022 și 2023.

Într-un interviu video cu Shemî, Naumeț a refuzat să spună dacă are cetățenie rusă și a negat orice infracțiune.

Însă dovezile privind cetățenia rusă și presupusa finanțare a autorităților de ocupație din Crimeea și Donbas l-au făcut eligibil pentru sancțiuni și, eventual, pentru confiscarea activelor sale.

„A sprijinit sistematic agresiunea”

În iunie 2022, Procuratura Generală și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au anunțat confiscarea unor active în valoare de peste 1 miliard de grivne (24 de milioane de dolari) aparținând unui cetățean rus anonim, pe baza unei investigații privind presupusa finanțare a teroriștilor de către „omul de afaceri rus”, evaziunea fiscală și a taxelor funciare, spălarea de bani și „activitățile ilegale legate de minerit”.

SBU a susținut că cetățeanul rus a exploatat ilegal minereuri ucrainene și a trimis banii proveniți din vânzarea acestora în Rusia și pentru a sprijini Crimeea ocupată de Rusia și părțile din Donbas controlate de Rusia. Astfel, el a sprijinit „sistematic” războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Naumeț nu a fost numit și nu a fost acuzat oficial sau identificat ca suspect în vreo presupusă infracțiune. Dar o fotografie postată pe site-ul web al Parchetului General arată un camion cu nisip care poartă sigla Unigran.

În mai 2023, guvernarea lui Zelenski a impus sancțiuni împotriva lui Naumeț, ca și a Elenei Calpa, cetățeană britanică despre care autoritățile ucrainene spun că este proprietara indirectă a Unigran, și a trei societăți cu sediul în Cipru care au legătură cu Unigran.

Odată cu aplicarea sancțiunilor, Naumeț, Calpa și societățile cipriote au pierdut dreptul de a-și utiliza și gestiona activele.

Ministerul Justiției ar fi putut solicita Înaltei Curți Anticorupție să autorizeze confiscarea activelor lui Naumeț, dar nu a făcut-o. Întrebat de ce, ministerul a spus Schemes că adună informații.

Intră în scenă judecătorul Vovk

Judecătorul Vovk în acțiune.

În octombrie 2023, Serhi Vovk, judecător la Tribunalul districtual Pecersk din Kiev, a revocat ordinul de confiscare a bunurilor Unigran, concluzionând că nu există nicio justificare pentru „intervenția suplimentară a statului” în drepturile de proprietate ale lui Naumeț în această chestiune. Solicitat să explice raționamentul său, Vovk a spus Schemes să citească decizia sa și să contacteze serviciul de presă al instanței.

Procuratura Generală a făcut apel la decizia lui Vovk, dar ulterior și l-a retras.

Activele Unigran - echipamente, clădiri, vehicule, terenuri - au început să fie transferate, prin intermediari și, în unele cazuri, la prețuri infime, către trei societăți ucrainene create la sfârșitul anului 2023.

Un singur funcționar a fost tras la răspundere pentru vânzări - un registrator de stat care a oficializat unele dintre tranzacții. Ministerul Justiției a declarat pentru Schemes că a revocat accesul registratorului la registrul de proprietate și că face apel la o decizie judecătorească de a restabili acest acces.

Vladislav Vlasiuk, consilier prezidențial.

„Nu avem un organism unic [care să coordoneze aplicarea sancțiunilor]. În acest moment, nu există nicio responsabilitate pentru încălcarea sancțiunilor, în sensul eludării acestora”, a declarat pentru Europa Liberă Vladislav Vlasiuk, comisarul lui Zelenski pentru politica privind sancțiunile. El a mai spus că un proiect de lege care incriminează eludarea sancțiunilor ar putea fi prezentat în curând parlamentului.

Pe fostul sediu al Unigran din regiunea Jitomir flutură acum un nou steag de firmă. El aparține Uni Stone Plant, înființată la aproximativ o lună după hotărârea lui Vovk, potrivit bazei de date ucraineană de afaceri YouControl.

Uni Stone Plant este unul dintre cei trei cumpărători ai activelor Unigran. Celelalte, Uni Lux și Uni Service, au fost înregistrate în aceeași zi, în noiembrie 2023.

Potrivit YouControl, proprietarii celor trei societăți sunt aceiași: antreprenorul ucrainean Serhi Șapran, cu 90 %, și Denmark, un fond de investiții deținut de Serhi Șapran, cu celelalte 10 %.

De la ridicarea sechestrului pe active, societățile au cumpărat numeroase active ale fostei Unigran, potrivit YouControl și documentelor fiscale.

Achizițiile includ birouri, fabrici, vagoane de marfă, terenuri, porți de intrare, autobasculante, excavatoare și chiar șurubelnițe achiziționate de la firme care le cumpăraseră la prețuri reduse cu câteva zile înainte.

Uni Stone este una dintre cele trei firme care au cumpărat activele Unigran.

Victima unei reglări de conturi?

Naumeț, care a declarat că locuiește în prezent în Marea Britanie, s-a declarat în Shemî drept victima unui raid care a vizat activele Unigran și permisele de extracție a mineralelor și a susținut că acesta a fost „probabil planificat” de Serhi Șapran, pe care l-a învinuit pentru „toate aceste proceduri penale”.

Serhi Șapran este proprietarul multimilionar al uzinei de aluminiu Brovarî, din afara Kievului, și fostul șef local al unui partid susținut de omul de afaceri miliardar Ihor Kolomoiski.

Naumeț a arătat Shemî un extras din ceea ce el a declarat a fi un memorandum pe care l-a semnat cu Șapran în septembrie 2023, care îl obliga pe Șapran să îl ajute cu problemele sale juridice în schimbul unei participații de 50% în Unigran.

Într-un interviu telefonic la care a participat avocatul său, Șapran a negat că ar fi semnat un memorandum cu Naumeț, că ar fi discutat o astfel de înțelegere sau că ar fi luat parte la un raid corporativ sau la „orice activitate ilegală”.

Șapran a sugerat că semnătura sa de pe documentul arătat de Naumeț a fost falsificată și a îndemnat Shemî să o analizeze. O comparație cu semnătura sa de pe mai multe documente oficiale a arătat că acestea păreau similare.

Articol de Olea Ivlieva și Shemî, adaptat după relatarea originală de Elizabeth Owen.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te