Cum alegerea unui nou președinte libanez ar putea contribui la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu

Soldați ai armatei libaneze trec pe lângă mașini distruse, la locul unde un atac aerian israelian a lovit o clădire, în satul Barja, la sud de Beirut, Liban, sâmbătă, 12 octombrie 2024.

După operațiunile militare și de sabotaj ale Israelului în Liban care au eliminat mulți dintre liderii de vârf ai Hezbollah, unii oficiali din Washington și alte capitale cred că există o oportunitate de a depăși blocajul politic din Liban, cu scopul de a reduce escaladarea conflictului din regiune.

Pentru a avansa în această direcție, secretarul de stat american, Antony Blinken, a discutat telefonic cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, și cu președintele parlamentului libanez, Nabih Berri, despre necesitatea rezolvării situației politice.

La începutul săptămânii trecute, Blinken a purtat discuții și cu omologii săi din Arabia Saudită, Qatar și Franța, analizând cum alegerea unui nou președinte libanez ar putea contribui la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, obligând Hezbollah să își retragă forțele de la granița nordică a Israelului, conform rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 2006 dintre Israel și Hezbollah.

„Este clar că poporul libanez are un interes puternic ca statul să se impună și să-și asume responsabilitatea pentru viitorul țării”, a declarat Blinken reporterilor, continuând: „Președinția este vacantă de doi ani, și pentru poporul libanez, un șef de stat ar fi extrem de important”.

Blinken a subliniat că viitorul Libanului trebuie decis de cetățenii săi, fără influențe externe, inclusiv din partea Statelor Unite, Israelului sau altor actori din regiune.

Impasul politic din Liban

De ani de zile, Statele Unite și alte țări au făcut presiuni pentru încetarea blocajului politic din Liban, însă fără succes. Sistemul de partajare a puterii bazat pe secte religioase din Liban a fost mereu predispus la impasuri politice.

Washingtonul atribuie vidul prezidențial de doi ani refuzului Hezbollah, susținut de Iran, de a face compromisuri. Deși Hezbollah este considerat o organizație teroristă de către Statele Unite și alte țări, acesta joacă un rol în politica libaneză de aproape două decenii. După încheierea mandatului fostului președinte Michel Aoun în octombrie 2022, parlamentul libanez, profund divizat, nu a reușit să aleagă un succesor, în ciuda multiplelor încercări. Hezbollah îl susține pe politicianul creștin Sleiman Frangieh, aliat cu gruparea șiită, în timp ce principalul său rival este comandantul armatei libaneze, generalul Joseph Aoun, perceput ca fiind apropiat de Statele Unite.

A venit momentul schimbării?

În contextul deteriorării situației economice și al creșterii nivelului de sărăcie în Liban, unii oficiali americani consideră că este momentul potrivit pentru o schimbare, după ce Hezbollah a suferit pierderi semnificative în fața Israelului.

Totuși, această opinie nu este împărtășită de toți oficialii din Washington, unii considerând că influența Hezbollah în politica libaneză este prea adânc înrădăcinată pentru a putea fi eliminată.

Blinken a reafirmat angajamentul american față de o soluție diplomatică pentru a implementa rezoluția ONU și a stabiliza criza politică din Liban, permițând civililor de ambele părți ale graniței Israel-Liban să revină în siguranță la casele lor.

Diplomați de rang înalt din Arabia Saudită, Qatar, Egipt și Franța și-au exprimat sprijinul pentru eforturile de stabilizare a situației politice din Liban. Se așteaptă ca Blinken să participe la o conferință internațională pe tema Libanului organizată de Franța la sfârșitul acestei luni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te