Cum este adus focul haric în R. Moldova de cele două mitropolii rivale

Pelerini din R. Moldova, însoțiți de reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova, Episcopul Filaret de Căpriana (centru stânga) și starețul mănăstirii Horești, Macarie, pe aeroportul din Tel Aviv, Israel, 29 aprilie 2024.

Reprezentanții celor două mitropolii rivale din R. Moldova – a Moldovei (subordonată canonic Patriarhiei Moscovei) și a Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române) – vor aduce separat lumina sfântă de la Ierusalim, dar vor ajunge cam în același timp pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Focul haric sau lumina sfântă este aprins în fiecare an, înainte de Paște, în timpul unei slujbe la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. În R. Moldova, focul haric a fost adus pentru prima dată la începutul anilor 2000, de către Mitropolia Moldovei, aceste procesiuni fiind susținute de politicienii de la guvernare.

Din 2022, focul haric este adus și de Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.

În acest an, reprezentanții ambelor mitropolii vor aduce lumina sfântă în R. Moldova în seara de sâmbătă, 4 mai, în ajunul Paștelui, cu avionul.

Delegația Mitropoliei Moldovei, la Ierusalim cu o agenție de turism și cel puțin un politician

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei s-au dus la Ierusalim după focul haric cu o agenție turistică, într-un pelerinaj de cinci zile, care a început pe 29 aprilie. Din grupul de pelerini fac parte mai mulți mireni și patru fețe bisericești, spune Episcopul Ioan Moșneguțu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Nu toate persoanele care s-au pornit în acest pelerinaj au și ajuns în Israel, primind interdicție de intrare pe motiv că ar reprezenta „risc migrațional”, adică sunt suspecte că ar putea folosi pelerinajul drept o modalitate de migrație ilegală.

Din delegația Mitropoliei Moldovei face parte și un politician – vicepreședintele Partidului „Renaștere”, care a participat la Moscova, acum două săptămâni, la fondarea blocului politic „Pobeda”, împreună cu oligarhul fugar Ilan Șor și aliații săi.

Iuri Vitneanski (în centru), vicepreședinte al Partidului „Renaștere”, la Moscova, în timpul lansării blocului politic „Pobeda”.

Vicarul Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a spus Europei Libere că nu a știut că din delegația care a mers să aducă lumina sfântă face parte și un politician. Episcopul susține că nu știe nici cine a plătit călătoria preoților care au mers în pelerinaj: „Când se vor întoarce acești clerici, îi veți putea întreba dacă au achitat dânșii călătoria”.

L-am întrebat pe Ion Curmei, directorul agenției de turism prin intermediul căreia a ajuns delegația mitropoliei Moldovei la Ierusalim, dacă a finanțat deplasarea clericilor. Acesta ne-a oferit un răspuns evaziv, spunând că „există un aport al agenției” și în acest an, însă nu știe dacă este bine să vorbească despre donațiile pe care le face. Curmei spune că pelerinii au mers la Ierusalim cu o cursă specializată, de linie.

Mitropolia Basarabiei aduce focul haric cu avionul unui om de afaceri român

Mitropolia Basarabiei aduce lumina sfântă enoriașilor săi pentru al treilea an consecutiv, cu o aeronavă privată, oferită de un om de afaceri din România, a declarat Europei Libere purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.

Dacă în primul an, în 2022, Mitropolia Basarabiei a adus lumina sfântă de la Iași, atunci de anul trecut aeronava care vine cu focul haric de la Ierusalim ajunge la București, apoi face o escală la Chișinău și își continuă zborul spre Iași.

Episcopul Basarabiei de Sud, Veniamin, cu sfânta lumină, pe pista de aterizare a Aeroportului Internațional din Chișinău, pe 16 aprilie 2023, în ajunul Paștelui de anul trecut.

„Aeronava va aduce la Chișinău și o delegație a Patriarhiei Române. Pe urmă, de la Aeroportul Internațional din Chișinău, Înalt Preasfințitul Petru va aduce lumina sfântă la Paraclisul Mitropolitan”, explică Olariu.

Omul de afaceri care pune la dispoziția Patriarhiei Române o aeronavă pentru aducerea focului haric este Iulian Dascălu – unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de peste Prut. Tot el își asumă cheltuielile pentru această călătorie, spune Constantin Olariu.

În discuția cu Europa Liberă, înregistrată joi, 2 mai, Olariu spunea că nu era încă decisă întreaga componență a delegației Patriarhiei Române care va merge la Ierusalim, dar se știe că din aceasta va face parte un episcop și un preot consilier al Patriarhiei Române.

Cele două avioane aterizează în același timp

Delegațiile celor două mitropolii care vor aduce focul haric în R. Moldova ar urma să ajungă pe Aeroportul Internațional Chișinău sâmbătă, 4 mai, aproximativ la aceeași oră – 20.00. De acolo, însă, drumurile lor se despart.

Reprezentații Mitropoliei Moldovei îl vor duce la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăul, unde vor fi întâmpinați de Mitropolitul Vladimir, însoțit de ierarhi, stareți de mănăstiri, protopopi, preoți și mireni. În scuarul Catedralei, Mitropolitul Vladimir va împărți lumina sfântă enoriașilor și fețelor bisericești, care o vor duce în lăcașurile în care slujesc.

Mitropolitul Basarabiei Petru va aștepta pe aeroport delegația Patriarhiei Române, împreună cu doi episcopi eparhioți. Apoi, va merge la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, unde va împărți lumina sfântă protopopilor. Cei din urmă, o vor duce în protopopiatele pe care le păstoresc.

Cele două biserici ortodoxe de pe teritoriul R. Moldova își dispută statutul canonic încă de la Independență, dar conflictul a luat amploare odată cu invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Zeci de preoți au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei, fiind nemulțumiți, în principal, de faptul că Patriarhia Moscovei susține în mod deschis agresiunea rusă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News