Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă Română apără trecerile de preoți moldoveni la Mitropolia Basarabiei: „Să revină la biserica-mamă, dacă își doresc”


Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la București a declarat Europei Libere că războiul din Ucraina îi pune pe preoții din Moldova în fața unei alegeri de natură morală, făcându-i să treacă la Mitropolia Basarabiei într-o „trezire ecleziastică”.

Vasile Bănescu a mai spus într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă România, înaintea Paștilor, că plecarea preoților de la Mitropolia Moldovei, care ascultă de Moscova, spre Mitropolia Basarabiei, subordonată Bucureștiului, va continua, din două motive: pentru că ei resping sprjinirea agresiunii ruse din Ucraina, promovată de patronii ruși ai Mitropoliei Moldovei, și pentru că aleg calea europeană de dezvoltare a R. Moldova.

„Ei înțeleg că, de fapt, viitorul - inclusiv al Moldovei, al Republicii Moldova - este alături de Europa, este alături de România”, a spus Bănescu. „Patriarhia Română, în mod firesc, îi încurajează pe românii din diaspora, din afara granițelor, să revină la biserica-mamă, dacă își doresc.”

Bănescu și-a exprimat speranța că la alegerile prezidențiale din toamnă din R. Moldova vor câștiga „rațiunea și discernământul”, iar țara își va continua parcursul european.

Purtătorul de cuvânt a minimalizat importanța aspectului financiar al plecării preoților de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei, spunând că odată trecuți, au salarii „foarte mici”, iar plata acestor bani de la bugetul de stat român aduce României beneficii.

„Acest tip de ajutor și implicarea statului român este una contextual foarte înțeleaptă. Sprijinind oamenii cu conștiință românească curată din Republica Moldova, ne sprijinim de fapt, pe noi”, a spus Bănescu.

Apel la „întoarcere”, de la Vladimir

Declarațiile oficialului de la București au venit tocmai când Mitropolitul Vladimir a îndemnat preoții care au părăsit Mitropolia Moldovei „să se pocăiască” și să se reîntoarcă „în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Mitropolitul Vladimir și-a lansat apelul la o ședință a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținută la revenirea sa de la Moscova, spunând că „nu este doar un indemn” al său, ci „o necesitate stringentă pentru binele suprem al sufletelor” enoriașilor pe care preoții „au promis să le păstorească”.

La Sinodul de săptămâna aceasta, Mitropolitul Vladimir (în capul mesei) a chemat înapoi preoții care au plecat la mitropolia rivală. Nu este limpede, însă, dacă ei chiar ar fi primiți.
La Sinodul de săptămâna aceasta, Mitropolitul Vladimir (în capul mesei) a chemat înapoi preoții care au plecat la mitropolia rivală. Nu este limpede, însă, dacă ei chiar ar fi primiți.

Zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei (din cadrul patriarhiei ruse) și au trecut la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române) în ultimii ani, spunând că nu sunt de acord cu sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusească în Ucraina.

„Renunțați la orgolii și reveniți la starea de odinioară”, se arată în apelul lui Vladimir transpus într-o decizie a Sinodului din 23 aprilie. Este și primul său îndemn public către preoții transfugi și vine după ce zeci dintre ei au fost deja caterisiți de către Mitropolia Moldovei drept pedeapsă pentru aderarea la Mitropolia Basarabiei.

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, protopop de Orhei și responsabil de primirea noilor parohii, a spus Europei Libere că acest apel vine după ce mitropolitul Moldovei a „epuizat toate armele”. Ion Marian s-a declarat convins că niciun preot venit la Mitropolia Basarabiei nu se va mai întoarce, inclusiv pentru că majoritatea au fost caterisiți, adică dați afară de Mitropolia Moldovei.

Pe de altă parte, vicarul Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, episcop de Soroca, a explicat Europei Libere că apelul lui Vladimir descris de el drept „părintesc și plin de dragoste” nu se referă la preoții care au fost caterisiți, ci la preoții care au plecat în ultima perioadă „pentru că nu am dori ca și aceștia să fie caterisiți”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG