Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Unde a ajuns conflictul dintre mitropolii


Trecerea preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei continuă, dar disputa nu se mai consumă doar la nivel local: patriarhiile de la Moscova și București sunt acum în conflict deschis. În Reporterii, vedem care poate fi următoarea lui evoluție majoră, cum și când se poate încheia.

Unde a ajuns conflictul dintre mitropolii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:02 0:00

Mitropolia Basarabiei, structură a bisericii ortodoxe române, a luat avânt în ultimii patru ani, când i s-au alăturat tot mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei, parte a bisericii ortodoxe ruse. Trecerea s-a accelerat după invazia rusească în Ucraina din februarie 2022.

Coroborând mai multe date, putem spune că Mitropolia Basarabiei a crescut cu 60 de preoți în ultimii doi ani. Se așteaptă să aibă la sfârșitul acestui an în total cam 400. Rămâne un număr mic în comparație cu numărul preoților din Mitropolia Moldovei, trecerea lor nu are loc în masă, dar Mitropolia Basarabiei și-a dublat numărul față de 2020.

Acestea sunt faptele, le-a documentat jurnalista Europei Libere, Eugenia Apostu, și ni le redă mai pe larg la începutul podcasului.

Dar vorbele sunt în această dispută la fel sau chiar mai importante – le-a monitorizat Eugenia Crețu, editoarea șefă a Europei Libere Moldova. Primul a vorbit cel pe care îl doare mai tare, cel care pierde oameni, mitropolitul Moldovei, Vladimir, cu o scrisoare cu reproșuri adresată astă vară șefului său pe linie bisericească, patriarhul Kiril de la Moscova. Apoi, au vorbit cele două patriarhii, cea de la București acceptând în rândurile sale preoții transfugi, iar cea de la Moscova amenințând că vor urma „consecințe grave”.

Pune în context și faptele și vorbele, expertul Victor Gotișan, un observator atent al fenomenelor religioase, realităților bisericești și politice din Republica Moldova, pentru care disputa are de a face mai puțin cu credința, și mai mult cu geopolitica, dar și cu politica internă și de partid de la Chișinău.

Încercăm să deslușim, bazat pe datele la dispoziție, încotro se îndreaptă această dispută și care poate fi următoarea evoluție majoră.

O primă observație este că, după deruta inițială, Mitropolia Moldovei s-a regrupat și este mai pregătită de ripostă, având câțiva episcopi proaspeți. O a doua observație este că Mitropolitul Vladimir stă mai mult la Moscova în ultimele luni. Iar o a treia că patriarhul rus Kiril încă mai trebuie să-i răspundă public mitropolitului Vladimir, scrisorii de astă vară a acestuia.

După Victor Gotișan, îi poate răspunde, luându-i funcția de mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove. La finalul episodului – aflați și argumentele expertului în jurul acestei speculații.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast și pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG